Rizoto s humrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 450 g Humr
  • 180 g Rýže Arborio
  • 600 ml Vývar rybí
  • 150 ml Víno šumivé (sekt)
  • 1 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 1 kávová lžička Nakládaný zelený pepř
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Limetka
  • 1 ks Citrony
  • 1 stroužek Česnek
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 507 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 845 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 130.9 mg
  • Draslík 557.5 mg
  • Vláknina 5489.5 mg
  • Vitamín A 5489.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30.9 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 492 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hluboké pánvi nebo v hrnci rozehřejeme polovinu másla a olej, přidáme cibuli a za občasného míchání opékáme 4-5 minut do změknutí. Přidáme česnek, opékáme půl minuty, vmícháme rýži a tymián a za stálého míchání 1-2 minuty zahříváme, dokud rýže nezprůhlední.

  • 2

    Z těla humra vykroutíme klepeta, přelámeme je naplocho položeným nožem nebo louskáčkem. Tělo podélně rozpůlíme, vybereme a vyhodíme nejedlé části (tmavou žílu probíhající tělem, žaludek, žábry), vyškrábeme z krunýře maso a dle potřeby ho nakrájíme.

  • 3

    Zesílíme oheň pod pánví a po naběračkách přidáváme do rýže horký rybí vývar, zamícháme, a když se vývar vstřebá, přidáme další. Takto postupujeme 20-25 minut, rýže arborio získá strukturu typickou pro italské rizoto.

  • 4

    Přidáme maso z humra, víno, klepeta, a když se víno vstřebá, pánev odstavíme a vmícháme pepř, zbývající máslo, petrželku, necháme minutu odpočinout a servírujeme ozdobené plátky citronu a limety a koprem.

Komentáře k receptu