Rizoto s humrem
Suroviny
- 450 g Humr
- 180 g Rýže Arborio
- 600 ml Vývar rybí
- 150 ml Víno šumivé (sekt)
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 kávová lžička Nakládaný zelený pepř
- 1 ks Cibule
- 1 ks Limetka
- 1 ks Citrony
- 1 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 507 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 21 g
- Sodík 845 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 130.9 mg
- Draslík 557.5 mg
- Vláknina 5489.5 mg
- Vitamín A 5489.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.9 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 492 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hluboké pánvi nebo v hrnci rozehřejeme polovinu másla a olej, přidáme cibuli a za občasného míchání opékáme 4-5 minut do změknutí. Přidáme česnek, opékáme půl minuty, vmícháme rýži a tymián a za stálého míchání 1-2 minuty zahříváme, dokud rýže nezprůhlední.
-
2
Z těla humra vykroutíme klepeta, přelámeme je naplocho položeným nožem nebo louskáčkem. Tělo podélně rozpůlíme, vybereme a vyhodíme nejedlé části (tmavou žílu probíhající tělem, žaludek, žábry), vyškrábeme z krunýře maso a dle potřeby ho nakrájíme.
-
3
Zesílíme oheň pod pánví a po naběračkách přidáváme do rýže horký rybí vývar, zamícháme, a když se vývar vstřebá, přidáme další. Takto postupujeme 20-25 minut, rýže arborio získá strukturu typickou pro italské rizoto.
-
4
Přidáme maso z humra, víno, klepeta, a když se víno vstřebá, pánev odstavíme a vmícháme pepř, zbývající máslo, petrželku, necháme minutu odpočinout a servírujeme ozdobené plátky citronu a limety a koprem.