Pestré rizoto (jambalaya)
Suroviny
- 450 g Rýže loupaná
- 300 g Kuřecí prsa
- 100 g Špekáčky
- 850 g Vývar drůbeží
- 250 g Krevety tygří - loupané
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 2 ks Cibule
- 1 ks Paprika zelená
- 2 ks Celer řapíkatý
- 3 ks Rajčata
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Cibulka jarní
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 961 kcal
- Sacharidy 108 g
- Tuky 21 g
- Sodík 887 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 106 g
- Cholesterol 113.6 mg
- Draslík 763 mg
- Vláknina 12746.8 mg
- Vitamín A 12746.8 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.5 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Olej rozehřejeme na velké hluboké pánvi a za častého míchání opékáme 8-10 minut do změknutí pokrájený celer, česnek, zelenou papriku a cibuli. Potom vmícháme mletou papriku, nakrájené kuřecí maso a špekáček a ještě 8-10 minut opékáme dozlatova. Přidáme rajčata a další 2-3 minuty zahříváme, dokud se nerozpadnou.
-
2
Vmícháme rýži, zamícháme, podlijeme horkým vývarem, přidáme bobkové listy, oregano a zvolna vaříme pod pokličkou 10 minut. Opatrně vmícháme krevety a pod pokličkou dusíme 6-8 minut, dokud se většina tekutiny nevstřebá a krevety se neprovaří. Nakonec vmícháme petrželku, jarní cibulku, sůl, pepř a ihned servírujeme.