Džuveč ze skopového masa s paprikou a rajčaty
Suroviny
- 150 g Rýže loupaná
- 750 g Skopová kýta
- 3 ks Cibule
- 5 ks Rajčata
- 5 ks Paprika zelená
- 1 ks Masox
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 dl Voda pitná
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 603 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 31 g
- Sodík 74 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 557.9 mg
- Vláknina 10385.7 mg
- Vitamín A 10385.7 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 92.6 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Papriky podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců, omyjeme a nakrájíme na proužky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Česnek oloupeme, prolisujeme a v misce smícháme se solí. Petrželovou nať opláchneme pod vodou a nasekáme najemno. Masox rozmícháme ve vodě v hrnku a na ohni necháme přejít varem. Skopové maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na menší kousky, opepříme a osolíme.
-
2
Ve velké pánvi rozehřejeme polovinu oleje a osmahneme na něm dozlatova jemně nakrájenou cibuli, kterou posypeme mletou paprikou. Pak přidáme nakrájené maso a za stálého míchání ze všech stran opečeme. Když pustí šťávu, zmírníme oheň a přikryté pomalu dusíme. Podle potřeby přiléváme vývar z Masoxu a občas zamícháme.
-
3
V druhé pánvi na zbylém oleji osmahneme nakrájená rajčata a papriky. Pak přidáme česnek se solí a rajčatový protlak, vše dobře promícháme a přidáme do pánve k masu. K masu ještě přisypeme propláchnutou rýži a podle potřeby přilijeme masoxový vývar. Chvíli odkryté vaříme, pak opět přikryjeme a dusíme, dokud maso a rýže nezměknou.
-
4
Podáváme nejlépe s chlebem a porce posypeme nakrájenou petrželovou natí.