Mexický hovězí guláš
Suroviny
- 300 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 200 g Rýže loupaná
- 100 g Sýr Eidam cihla 40%
- 750 g Hovězí maso přední
- 2 ks Cibule
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 dl Hovězí vývar základní
- 3.09 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 792 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 25 g
- Sodík 465 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 133.8 mg
- Draslík 822.2 mg
- Vláknina 9489.8 mg
- Vitamín A 9489.8 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.2 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Sýr nastrouháme. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky.
-
2
V hrnci rozehřejeme polovinu oleje, osmažíme na něm nakrájenou cibuli, přidáme kostky masa a prudce je za stálého míchání opečeme ze všech stran. Pak oheň zmírníme, stále mícháme a když maso pustí šťávu, opepříme a osolíme ho, přidáme rajčatový protlak a 5 minut přikryté dusíme pouze ve vlastní šťávě. Potom přilijeme vývar, promícháme a pokračujeme v dušení. Po 10 minutách zaprášíme moukou, důkladně promícháme, přisypeme dvě třetiny hrášku a dál dusíme, až je maso měkké.
-
3
V průběhu dušení v pánvi na zbylém oleji opražíme rýži, promícháme ji se zbylým hráškem, osolíme a zalijeme vodou tak, aby směs byla ponořená. Necháme chvíli vařit, pak přikryjeme a dusíme doměkka.
-
4
Na servírovací talíře dáme porce guláše a k nim kopečky uvařené rýže s hráškem. Poléváme vypečenou šťávou a maso posypeme nastrouhaným sýrem.