Rýže s čočkou a cibulovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Čočka jedlá
  • 100 g Rýže loupaná
  • 2 ks Cibule
  • 2 špetka Sůl
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 1.5 dl Olej olivový
  • 1.5 dl Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 573 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 142 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 341 mg
  • Vláknina 18455 mg
  • Vitamín A 18455 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.6 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čočku důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme dostatečným množstvím vody, osolíme, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni přibližně 30 minut, než změkne. Uvařenou scedíme přes síto a necháme okapat.

  • 2

    Rýži propláchneme a necháme v sítu okapat. V hluboké větší pánvi rozehřejeme olej a rýži na něm krátce osmahneme, pak přilijeme 4 dl vody, osolíme, zakryjeme poklicí a na mírném ohni vaříme 15 minut, dokud není měkká. Pak pánev sundáme z ohně a rýži v ní necháme ještě 5 minut přiklopenou stát.

  • 3

    Cibulovou omáčku si připravíme tak, že 2 oloupané cibule nakrájíme na tenké plátky, 2 oloupané stroužky česneku prolisujeme a cibuli i česnek osmažíme na pánvi v 1 dl olivového oleje. Směs pak smícháme metlou s rajčatovým protlakem, přivedeme k varu a krátce provaříme.

  • 4

    Uvařenou čočku přidáme k rýži, promícháme vidličkou, zalijeme omáčkou a znovu důkladně promícháme. Směs necháme na mírném plameni ještě 10 minut prohřát.

  • 5

    Tato rýže je vhodnou přílohou především ke grilovaným rybám a krevetám.

Komentáře k receptu