Rýže napařovaná v lotosových listech
Suroviny
- 175 g Rýže dlouhozrnná
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.04 kávová lžička Olej sezamový
- 2 ks Vejce slepičí
- 6 ks Kardamom
- 4 ks Hřebíček
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 ks Skořice celá
- 4 ks Shiitake houby
- 2 ks List lotosu
- 1 polévková lžíce Omáčka sójová
- 0.12 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Sherry brandy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 602 kcal
- Sacharidy 122 g
- Tuky 10 g
- Sodík 294 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 87 g
- Cholesterol 122.7 mg
- Draslík 2306.1 mg
- Vláknina 70030 mg
- Vitamín A 70030 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lotosové listy rozbalíme a rozřízneme podél přeložené rýhy na polovinu. Vložíme do hlubšího pekáče a přelijeme horkou vodou tak, aby byly listy ponořené. Necháme je máčet, dokud nezměknou (cca 30 minut).
-
2
Do misky vložíme sušené houby, přelijeme teplou vodou a 25 minut necháme namáčet.
-
3
Ve vroucí vodě vaříme rýži s celou skořicí, hřebíčkem, kardamomem a solí cca 10 minut. Poté scedíme, vyndáme skořici. Rýži vložíme do mísy.
-
4
Našleháme vejce, ve woku rozehřejeme olej a vejce smažíme, dokud nejsou hotová, poté je odstavíme.
-
5
Houby přecedíme, vymačkáme z nich vodu, zbavíme je tvrdého středu a nasekáme. Vmícháme je do rýže s uvařenými vejci, sójovou omáčkou, pokrájenou šaltokou, sherry, sezamovým olejem a cukrem.
-
6
Lotosové listy vysušíme a rýži rozdělíme na 4 porce. Rýži položíme doprostřed každého listu, zabalíme a vytvarujeme jako alíček. Umístíme na páru a 20 minut necháme přikryté bublat.
-
7
Před podáváním odkrojíme vršky lotosových balíčků, aby se rýže odkryla.