Pečený rýžový puding s vanilkou pro děti

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 15 g Máslo čerstvé
  • 10 g Máslo čerstvé
  • 50 g Rýže jasmínová
  • 600 ml Mléko plnotučné
  • 300 ml Voda pitná
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 2 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 2 polévková lžíce Puding
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 141 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 18 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 15 mg
  • Draslík 41.1 mg
  • Vláknina 1500 mg
  • Vitamín A 1500 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 624.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře promytou rýži dáme do kastrólku, zalijeme ji vodou a vaříme doměkka minimálně 20 minut. Uvařenou rýži dáme do síta, aby přebytečná voda odkapala.

  • 2

    Mezitím v rendlíku s nepřilnavým dnem uvaříme vanilkový puding: ve 100ml mléka rozmícháme 2 lžíce vanilkového pudingu se 2 lžícemi třtinového cukru. Pravou vanilku podélně rozkrojíme ostrým nožem, zrníčka vyškrábneme a zamícháme do rozmíchaného pudingu. 400ml mléka si nalijeme do rendlíku a přivedeme k varu. Vymíhaný puding nalijeme do vroucího mléka a stálého míchání ho vaříme 1 minutu, uvařený puding odstavíme z plotny. Poté do pudinku zamícháme uvařenou rýži a necháme ji asi 10 minut v klidu, aby nasákla mléko (kravské/kojenecké/mateřské).

  • 3

    Troubu si předehřejeme na 150°C. Rýžovo-pudingovou směs dáme do zapékací misky, kterou jsme vytřeli máslem, uhladíme ji, pokryjeme plátky másla (15g) a dáme do trouby péct minimálně na 1-2 hodiny. Občas rýži promícháme. Pudinkovou rýži si rozdělíme na porce. Dítěti ji podáváme teplou.

Komentáře k receptu