Pikantní pečené kuře s rajčatovou omáčkou a rýží
Suroviny
- 200 g Rýže dlouhozrnná
- 1 ks Kuře
- 2 ks Bobkový list
- 5 ks Kardamom
- 2 ks Skořice celá
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Šafrán
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1 dl Rajčatová šťáva
- 1 polévková lžíce Kečup
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1327 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 69 g
- Sodík 409 mg
- Bílkoviny 89 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 318.8 mg
- Draslík 1513.7 mg
- Vláknina 49703.2 mg
- Vitamín A 49703.2 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.2 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře očistíme, rozdělíme na porce a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou a přidáme do ní bobkové listy, kardamon, skořici, opepříme a osolíme. Vodu přivedeme k varu a vaříme, dokud kuře není měkké.
-
2
Pak porce kuřete přemístíme do pekáče, vývar z něj scedíme a zalijeme jím rýži - v případě potřeby doplníme vodou. Rýži ve vývaru uvaříme doměkka.
-
3
Šafrán rozpustíme v 0,5 dl horké vody a smícháme se solí a kečupem. Směsí potřeme kuře v pekáči a pečeme v troubě, dokud nemá zlatavou barvu.
-
4
Během pečení si připravíme rajčatovou omáčku. Česnek oloupeme a prolisujeme, osmahneme ho na pánvi s malým množstvím oleje, pak přidáme rajčatovou šťávu a protlak a důkladně promícháme a prohřejeme.
-
5
Kuře podáváme horké s vařenou rýží, přelité rajčatovou omáčkou.