Klasická Paella

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Cibule
  • 300 g Rýže loupaná
  • 300 g Kuře
  • 200 g Vepřová pečeně
  • 50 g Slanina vepřová
  • 100 g Garnát obecný
  • 100 g Sépie
  • 200 g Hrášek
  • 200 g Rajčata
  • 250 g Mušle slávky
  • 5 g Šafrán
  • 30 g Petržel - nať
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 30 ml Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 936 kcal
  • Sacharidy 77 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 1109 mg
  • Bílkoviny 51 g
  • Uhlovodany 77 g
  • Cholesterol 206.8 mg
  • Draslík 1059.4 mg
  • Vláknina 12400 mg
  • Vitamín A 12400 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 50.2 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pokrájíme kuře bez kůže a vepřovou pečeni na kousky. Pokrájíme na kostičky syrovou šunku a uzenou slaninu, oloupeme stroužky česneku, vykrojíme z nich případný zelený střed a stroužky nasekáme. Oloupeme a jemně nasekáme cibuli, jemně nasekáme petrželku.

  • 2

    Nalijeme do vhodné litinové pánve olej, přidáme máslo a jakmile se směs rozehřeje, smažíme na ní 15 minut nasekanou cibuli, kousky kuřete, vepřového masa a slaniny. Pak přidáme garnáty a sépie a vše občas zamícháme.

  • 3

    Jakmile se vše zbarví, přidáme nasekaný česnek a pokrájená rajčátka a pod pokličkou vše na mírném plameni pár minut podusíme. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, pak přidáme na kostičky pokrájenou šunku a hrášek, vše dobře promícháme a přilijeme dostatečné množství vařící vody, ve které jsme rozmíchali šafrán. Vše ještě promícháme a přisypeme rýži.

  • 4

    Vaříme na mírném plameni, dokud nebude rýže měkká (což potrvá 12-18 minut). Pět minut před koncem vaření přidáme dobře omyté slávky. Po chvíli stáhneme pánev z ohně a hotový pokrm posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme paellu na stůl v pánvi, ve které se vařila.

Komentáře k receptu