Klasická Paella
Suroviny
- 60 g Cibule
- 300 g Rýže loupaná
- 300 g Kuře
- 200 g Vepřová pečeně
- 50 g Slanina vepřová
- 100 g Garnát obecný
- 100 g Sépie
- 200 g Hrášek
- 200 g Rajčata
- 250 g Mušle slávky
- 5 g Šafrán
- 30 g Petržel - nať
- 30 g Máslo čerstvé
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 30 ml Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 936 kcal
- Sacharidy 77 g
- Tuky 46 g
- Sodík 1109 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 206.8 mg
- Draslík 1059.4 mg
- Vláknina 12400 mg
- Vitamín A 12400 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 50.2 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pokrájíme kuře bez kůže a vepřovou pečeni na kousky. Pokrájíme na kostičky syrovou šunku a uzenou slaninu, oloupeme stroužky česneku, vykrojíme z nich případný zelený střed a stroužky nasekáme. Oloupeme a jemně nasekáme cibuli, jemně nasekáme petrželku.
-
2
Nalijeme do vhodné litinové pánve olej, přidáme máslo a jakmile se směs rozehřeje, smažíme na ní 15 minut nasekanou cibuli, kousky kuřete, vepřového masa a slaniny. Pak přidáme garnáty a sépie a vše občas zamícháme.
-
3
Jakmile se vše zbarví, přidáme nasekaný česnek a pokrájená rajčátka a pod pokličkou vše na mírném plameni pár minut podusíme. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, pak přidáme na kostičky pokrájenou šunku a hrášek, vše dobře promícháme a přilijeme dostatečné množství vařící vody, ve které jsme rozmíchali šafrán. Vše ještě promícháme a přisypeme rýži.
-
4
Vaříme na mírném plameni, dokud nebude rýže měkká (což potrvá 12-18 minut). Pět minut před koncem vaření přidáme dobře omyté slávky. Po chvíli stáhneme pánev z ohně a hotový pokrm posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme paellu na stůl v pánvi, ve které se vařila.