Nadívané olihně

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Rýže Basmati
  • 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 25 g Rajčata sušená sterilovaná
  • 125 ml Víno bílé
  • 1 ks Cibule
  • 12 ks Olihně
  • 1 ks Bageta
  • 1 ks Citrony
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 1 polévková lžíce Hrozinky
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Oříšky piniové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 365 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 630 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 54 g
  • Cholesterol 7 mg
  • Draslík 540.7 mg
  • Vláknina 9930.3 mg
  • Vitamín A 9930.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 39.4 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nahrubo nakrájíme chapadla, která jsme oddělili od těl olihní, lžičkou soli potřeme zvenku i zevnitř těla olihní. Na pánvi s rozehřátým olivovým olejem na mírném ohni za občasného míchání dozlatova (4-5 minut) opékáme česnek a cibuli. Pak přidáme nakrájená chapadla a za stálého míchání ještě 2-3 minuty opékáme. Vmícháme rýži, rozinky, piniové oříšky, petrželku a podle chuti osolíme a opepříme. Nyní pánev odstavíme, necháme mírně vychladnout a touto směsí pak pomocí lžičky plníme asi do tří čtvrtin těla olihní. Nesmíme je naplnit úplně, protože objem rýže se bude vařením zvětšovat. Pokud jsou těla olihní příliš uzavřená, můžeme otvor zvětšit. Takto naplněné olihně sepneme párátkem.

  • 2

    Zbylý olej si rozehřejeme ve velké zapékací míse a ze všech stran v něm dozlatova opečeme plněné olihně. Pak přidáme rajčata, bílé víno, sluncem sušená rajčata, sůl a pepř. V troubě předehřáté na 180 °C pečeme 45 minut.

  • 3

    Nadívané olihně podáváme horké nebo studené s bagetou a ozdobené plátky citronu.

Komentáře k receptu