Máslová dýně s rajčaty, sýrem a těstovinami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 174 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 11 g
- Sodík 73 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 21.1 mg
- Draslík 538.6 mg
- Vláknina 2898 mg
- Vitamín A 2898 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.8 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 50.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve větším rendlíku přivedeme k varu vodu (bez soli), do ní nasypeme drobné těstoviny a uvaříme je podle návodu. Uvařené těstoviny scedíme a uchováme horké.
-
2
Z omyté a oloupené dýně (bez zrníček) nakrájíme potřebné množství dužiny na kousky a dáme je do malého hrnce na síťku - pařáčku s vařící vodou. Pod pokličkou dýni vaříme v páře 10 minut.
-
3
Mezitím omytá zralá rajčata ponoříme do misky s horkou vodou, po 30 sekundách je vyjmeme, oloupeme, rozkrojíme na poloviny a lžičkou vydlabeme semínka. Dužinu pokrájíme na malé kousky. Do misky si nastrouháme kvalitní tvrdý sýr. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme rajčata, několik pokrájených čerstvých lístků z meduňky, a drobné lístky čerstvého kopru a 1-2 lžíce vody. Rajčata za občasného promíchání podusíme pod pokličkou. Dusíme je přibližně 7-8 minut, až budou kašovitá. Pak k nim přidáme mléko, nastrouhaný sýr a mícháme do doby, až se sýr rozpustí. Nakonec rajčatovou směs a uvařenou dýni rozmixujeme na pyré, přimícháme těstoviny a rozdělíme na porce.
-
4
Jednu porci podáváme hned teplou, druhou porci necháme vychladnout, poté ji zamrazíme.