Bramborová kaše s mrkví a hráškem
Suroviny
- 180 g Brambory
- 50 g Hrášek mražený
- 85.71 g Květák
- 120 g Mrkev kořen
- 57.14 g Pastinák
- 50 g Pórek
- 114.29 g Pórek
- 102.86 g Celer řapíkatý
- 514.29 ml Voda pitná
- 1.5 kávová lžička Máslo čerstvé
- 0.29 kávová lžička Kmín celý
- 0.57 ks Cibule
- 0.57 ks Bobkový list
- 1.71 ks Karotka
- 0.57 stroužek Česnek
- 0.57 polévková lžíce Celer - nať
- 0.29 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.71 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.57 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 0.29 polévková lžíce Olej kokosový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 166 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 6 g
- Sodík 84 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 6.7 mg
- Draslík 569.8 mg
- Vláknina 12617.2 mg
- Vitamín A 12617.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.9 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané a omyté brambory a mrkev pokrájíme na malé kostky. Očištěný pórek (bílá část) nakrájíme na proužky. V rendlíku rozehřejeme máslo, na něm zpěníme pórek, pak přidáme mrkev s bramborami, přilijeme 300ml čerstvého zeleninového bujónu a pod pokličkou pomalu zeleninu vaříme 10 minut. Přidáme zelený hrášek a vaříme ještě 5-6 minut doměkka.
-
2
Zeleninu i s vývarem necháme trochu zchladnout, pak ji rozmixujeme na kaši. Toto množství si rozdělíme na 4 porce. Jednu porci podáváme dítěti hned, mírně teplou. Ostatní si rozdělíme do malých kelímků a po vychladnutí je můžeme dát zamrazit.
-
3
Zeleninový bujón pro kojence [61810]:
-
4
Očistíme a omyjeme zeleninu: cibuli, stroužek česneku, pórek, karotku (nebo mrkev), řapíkatý celer, pastinák a několik růžiček květáku. Z bylinek svážeme dohromady omytou petrželovou a celerovou nať se snítkou tymiánu.
-
5
Všechnu zeleninu pokrájíme na větší kousky, cibuli a česnek nakrájíme drobněji.
-
6
V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejeme olej s kouskem másla, na něm orestujeme cibuli s česnekem, restujeme jen 1-2 minuty. Poté přidáme k cibuli všechnu pokrájenou mrkev a pórek. Společně vše restujeme ještě 1 minutu, pak doložíme zbylou zeleninu, přilijeme 500ml vody, promícháme a pod pokličkou zeleninu dusíme 5-7 minut. Přilijeme zbytek vroucí vody, přidáme svázané bylinky, kmín, bobkový list a při mírné teplotě pod pokličkou polévku vaříme 60 minut.
-
7
Uvařenou polévku scedíme přes síto do druhého hrnce, v sítu zeleninu pomocí vidličky pomačkáme, aby jsme z ní dostali zbylý vývar.
-
8
Vývar po zchladnutí dáme do lednice, druhý den lžicí odebereme z povrchu ztuhlý tuk. Z takto připraveného bujónu odebereme jednu porci, kterou budeme hned potřebovat, ostatní si rozdělíme do malých kelímků a dáme si je zamrazit.