Bramborová kaše s mrkví a hráškem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 180 g Brambory
  • 50 g Hrášek mražený
  • 85.71 g Květák
  • 120 g Mrkev kořen
  • 57.14 g Pastinák
  • 50 g Pórek
  • 114.29 g Pórek
  • 102.86 g Celer řapíkatý
  • 514.29 ml Voda pitná
  • 1.5 kávová lžička Máslo čerstvé
  • 0.29 kávová lžička Kmín celý
  • 0.57 ks Cibule
  • 0.57 ks Bobkový list
  • 1.71 ks Karotka
  • 0.57 stroužek Česnek
  • 0.57 polévková lžíce Celer - nať
  • 0.29 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.71 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.57 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 0.29 polévková lžíce Olej kokosový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 166 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 84 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 6.7 mg
  • Draslík 569.8 mg
  • Vláknina 12617.2 mg
  • Vitamín A 12617.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30.9 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupané a omyté brambory a mrkev pokrájíme na malé kostky. Očištěný pórek (bílá část) nakrájíme na proužky. V rendlíku rozehřejeme máslo, na něm zpěníme pórek, pak přidáme mrkev s bramborami, přilijeme 300ml čerstvého zeleninového bujónu a pod pokličkou pomalu zeleninu vaříme 10 minut. Přidáme zelený hrášek a vaříme ještě 5-6 minut doměkka.

  • 2

    Zeleninu i s vývarem necháme trochu zchladnout, pak ji rozmixujeme na kaši. Toto množství si rozdělíme na 4 porce. Jednu porci podáváme dítěti hned, mírně teplou. Ostatní si rozdělíme do malých kelímků a po vychladnutí je můžeme dát zamrazit.

  • 3

    Zeleninový bujón pro kojence [61810]:

  • 4

    Očistíme a omyjeme zeleninu: cibuli, stroužek česneku, pórek, karotku (nebo mrkev), řapíkatý celer, pastinák a několik růžiček květáku. Z bylinek svážeme dohromady omytou petrželovou a celerovou nať se snítkou tymiánu.

  • 5

    Všechnu zeleninu pokrájíme na větší kousky, cibuli a česnek nakrájíme drobněji.

  • 6

    V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejeme olej s kouskem másla, na něm orestujeme cibuli s česnekem, restujeme jen 1-2 minuty. Poté přidáme k cibuli všechnu pokrájenou mrkev a pórek. Společně vše restujeme ještě 1 minutu, pak doložíme zbylou zeleninu, přilijeme 500ml vody, promícháme a pod pokličkou zeleninu dusíme 5-7 minut. Přilijeme zbytek vroucí vody, přidáme svázané bylinky, kmín, bobkový list a při mírné teplotě pod pokličkou polévku vaříme 60 minut.

  • 7

    Uvařenou polévku scedíme přes síto do druhého hrnce, v sítu zeleninu pomocí vidličky pomačkáme, aby jsme z ní dostali zbylý vývar.

  • 8

    Vývar po zchladnutí dáme do lednice, druhý den lžicí odebereme z povrchu ztuhlý tuk. Z takto připraveného bujónu odebereme jednu porci, kterou budeme hned potřebovat, ostatní si rozdělíme do malých kelímků a dáme si je zamrazit.

Komentáře k receptu