Vemínko jako řízek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 165 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 800 g Hovězí vemeno
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Strouhanka
  • 1 kávová lžička Hořčice
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pórek
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 ks Petržel kudrnka
  • 4 špetka Pepř bílý
  • 2 l Voda pitná
  • 0.01 kg Kopr
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.13 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 846 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 898 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 782.7 mg
  • Draslík 593.6 mg
  • Vláknina 15389.6 mg
  • Vitamín A 15389.6 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 82.7 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vemínko dobře omyjeme, očistíme od blan a loje. Odřežeme z něj vrchní tuhou část (v podobě velkého V), které už nepoužijeme. Měla by nám zůstat jen rosolovitá část. Poté vemínko rozkrojíme na 2 poloviny. Znovu ho omyjeme a vložíme do hrnce. Zalijeme ho studenou vodou, přidáme sůl, očištěnou a omytou kořenovou zeleninu, očištěnou cibuli a pórek.

  • 2

    Vodu přivedeme k varu, hrnec zakryjeme poklicí a vemínko pomalu vaříme 120 minut doměkka. Poté ho vyjmeme z vývaru a vychladlé nakrájíme na plátky, přibližně 1 cm silné.

  • 3

    Plátky osolíme, posypeme čerstvě pomletým bílým pepřem a obalíme je v trojobalu: Hladká mouka + rozšlehané vejce se solí a hořčicí + strouhanka. V pánvi si rozpálíme sádlo a řízky z vemínka osmažíme dozlatova z každé strany.

  • 4

    Usmažené řízky odložíme na papírovou utěrku, aby okapaly z přebytečného omastku.

  • 5

    Omyjeme snítky kopru a petrželky kudrnky. Omytý a osušený citrón pokrájíme na plátky.

  • 6

    Na talířích řízky z vemínka ozdobíme bylinkami a plátky citrónu.

Komentáře k receptu