Selské řízky
Suroviny
- 600 g Vepřová kýta
- 150 g Slanina vepřová
- 400 g Kapusta hlávková
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 40 g Sádlo vepřové škvařené
- 250 ml Voda pitná
- 250 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 791 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 56 g
- Sodík 962 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 311.1 mg
- Draslík 1245.7 mg
- Vláknina 6969.7 mg
- Vitamín A 6969.7 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 128.2 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kýtu nakrájíme na tenčí plátky, naklepeme a osolíme. Očištěnou kapustu opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na nudličky. Obě cibule a slaninu nakrájíme nadrobno.
-
2
V menším rendlíku osmažíme slaninu s jednou cibulí, přimícháme kapustu a na mírném plameni dusíme. K měkké kapustě vmícháme rozšlehaná vejce, pepř a zahustíme strouhankou. Směs necháme zchladnout, poté jí naplníme řízky.
-
3
Řízky zavineme, sepneme jehlou, poprášíme moukou a osmažíme spolu s druhou cibulí na sádle dozlatova. Závitky zalijeme vodou a na mírném plameni dusíme doměkka. Měkké závitky vyjmeme a držíme na teple. Šťávu zredukujeme na tuk, zaprášíme zbylou moukou, zarestujeme, zalijeme vývarem a alespoň 10 minut za častého míchání povaříme.
-
4
Závitky podáváme přelité omáčkou.