Loštická zapečená slepice na smetaně
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 20 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 40 g Petržel - nať
- 100 g Sádlo škvařené
- 100 g Houby čerstvé
- 400 g Nudle široké
- 100 g Petržel kořen
- 200 g Tvarůžky olomoucké malé
- 250 ml Zakysaná smetana
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 2 l Voda pitná
- 1.2 kg Slepice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 650 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 57 g
- Sodík 1130 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 139.4 mg
- Draslík 581.7 mg
- Vláknina 4394.5 mg
- Vitamín A 4394.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce s vodou vložíme očištěnou slepici, celer, petržel, mrkev, bobkový list, pokrájené houby a cibuli a pozvolna vaříme na mírném ohni asi 45 minut. Hotovou slepici vyjmeme, vývar scedíme a do čistého vývaru dáme vařit široké nudle. Zatím slepici zbavíme kostí a kůže a maso nakrájíme na kusy. Na dvou lžících sádla osmahneme cibuli nadrobno a kousky slepice na ní zprudka opečeme ze všech stran. Mezitím vařené nudle scedíme a necháme okapat. Okapané nudle promícháme s masem, zalijeme zakysanou smetanou, osolíme, opepříme, vmícháme na kousky nakrájené tvarůžky a nasekanou petržel. Směs přemístíme do bohatě sádlem vymazaného pekáče a zapečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut.