Rostbíf z vysokého roštěnce
Suroviny
- 800 g Hovězí roštěnka vys. peč.
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 8 kávová lžička Pepř 4 barev
- 3 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Sherry brandy
- 4 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 3 polévková lžíce Hořčice kremžská
- 0.47 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 587 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 33 g
- Sodík 406 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 220 mg
- Draslík 68.6 mg
- Vláknina 15992 mg
- Vitamín A 15992 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.8 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí vysoký roštěnec zbavíme tuku, blan a šlach. Špalíček masa převážeme kuchyňským provázkem (přibližně 3 x delším, než je délka hovězího špalíčku). Provázek obtočíme na jednom konci a zavážeme. Zbylý provázek 2 x podvlékneme a vytvoříme větší smyčku, stočíme ji a navlékneme na maso. Takto postupně ovážeme celý špalíček masa roštěnce.
-
2
Připravíme si marinádu: Čerstvý tymián s bazalkou omyjeme a drobně pokrájíme. Dáme je do misky, přidáme hořčici, rozetřený česnek, Sherry Brandy, olej, čerstvě pomletý pepř a sůl. Marinádu důkladně promícháme. Maso na plytkém talíři potřeme vzniklou hustou kašičkou a necháme ho marinovat minimálně 2 hodiny (ideální je nechat maso marinovat přes noc). Maso 2-3 x za dobu marinování otočíme.
-
3
V pánvi si rozpálíme 1-2 lžíce oleje a maso zprudka restujeme z každé strany přibližně po 2-3 minutách dozlatova.
-
4
Hovězí rostbíf dáme v zapékací míse do předem vyhřáté trouby na 190°C péct. Pečeme 35-45 minut (podle síly špalíčku masa). Po upečení maso uvnitř by mělo být krvavé až růžové. Pokud by se peklo déle, bylo by úplně propečené. Dáváme si pozor na čas!
-
5
Upečený rostbíf vyjmeme z trouby, provázek odstraníme. Teplé maso nakrájíme na silnější plátky až po 15 minutách.
-
6
Studený rostbíf servírujeme tak, že ho nakrájíme na velmi tenké plátky.