Jehněčí nožičky na zelenině
Suroviny
- 800 g Jehněčí koleno
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Pastinák
- 1 ks Brambory sladké (Batáty)
- 1 ks Tuřín
- 5 ks Cibulka jarní
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Petržel - nať
- 1 ks Tymián čerstvý
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 l Hovězí vývar základní
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Víno červené
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 605 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 34 g
- Sodík 696 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 144 mg
- Draslík 746.3 mg
- Vláknina 16712.5 mg
- Vitamín A 16712.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.4 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pastináky, sladkou bramboru a tuřín oloupeme, pokrájíme na větší kostky, jarní cibulku zbavenou natě a 2 snítky rozmarýnu posekáme nadrobno, 2 stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozpálíme olej, vložíme pastinák, tuřín, sladkou bramboru a cibulku, prudce osmažíme dohněda. Opečenou směs přendáme na mísu a uložíme do tepla.
-
2
Do kastrolu přilijeme zbytek oleje, vložíme omyté a osušené jehněčí nožičky a česnek, vše do hněda osmahneme. Pak přilijeme hovězí vývar, červené víno a vodu, přidáme rajský protlak, rozmarýn a bouquet garni (svazeček petrželové natě, bobkového listu, tymiánu a česneku), pepř, sůl. Uvedeme do varu a za sníženého příkonu tepla zakryté zvolna vaříme 20 minut.
-
3
Poté přidáme zpět opečenou zeleninovou směs a ještě 30 minut vaříme, až budou maso i zelenina měkké.
-
4
Před servírováním vyjmeme bouquet garni a dle chuti ještě přisolíme a opepříme.