Dušený králík na švestkách
Suroviny
- 50 g Ananas
- 50 g Meruňky sušené
- 100 g Švestky sušené
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 8 ks Cibule perlová
- 2 stroužek Česnek
- 1 dl Smetana 12% (konzumní)
- 4 dl Voda pitná
- 0.8 dl Víno portské
- 1.3 kg Králičí maso
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 795 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 36 g
- Sodík 433 mg
- Bílkoviny 69 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 207.3 mg
- Draslík 1450.9 mg
- Vláknina 5765.9 mg
- Vitamín A 5765.9 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0.2 mg
- Vitamín C 3.3 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Důkladně omyjeme pod tekoucí vodou sušené švestky, meruňky, ananas, necháme je okapat. Oloupeme drobnou perlovou cibuli a česnek.
-
2
Vykostěné králičí maso odblaníme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta.
-
3
V hrnci rozpálíme olej, maso zprudka restujeme po 1 minutě z každé strany do zlatova. Maso osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem, promícháme a vyjmeme z omastku. Na omastek přidáme 1 lžíci másla a perlovou cibuli se stroužky česneku, zeleninu krátce restujeme do zlatova. Přidáme maso, bobkový list, nové koření, směs zalijeme vínem a vodou. Promícháme, pod pokličkou dusíme přibližně 45 - 50 minut. Po 30 minutách přidáme k masu ovoce.
-
4
Když je maso měkké, přimícháme smetanu a dochutíme solí. Krátce, asi na 3 minuty, pomalu povaříme.