Zapečené slávky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 963 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 47 g
- Sodík 2684 mg
- Bílkoviny 92 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 298.5 mg
- Draslík 2492.1 mg
- Vláknina 1440 mg
- Vitamín A 1440 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0.1 mg
- Vitamín C 74.3 mg
- Vitamín E 4.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce nalijeme víno, vložíme drcený česnek a přivedeme k varu. Dvě minuty zvolna vaříme.
-
2
Očištěné slávky dáme do hrnce, přikryjeme poklicí a opět přivedeme k varu. Vaříme 5–6 minut, až se slávky otevřou. Mušle vyjmeme.
-
3
Vývar přecedíme, přivedeme k varu a necháme vyvařit asi na 3 polévkové lžíce. Vlijeme smetanu a omáčku prohřejeme. Přimícháme polovinu petrželové natě, osolíme a opepříme.
-
4
Z každé slávky odstraníme svrchní část škeble, slávky se spodními škeblemi upravíme na velký žáruvzdorný talíř. Nabíráme omáčku a slávky poléváme, posypeme je strouhankou a pokropíme rozehřátým máslem. Na 5 minut dáme talíř 10 cm pod horký gril, až pokrm zezlátne.
-
5
Ozdobíme zbylou petrželovou natí a ihned podáváme.