Varšavské dršťky
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Mrkev kořen
- 10 g Sůl
- 4 g Pepř černý mletý
- 5 g Majoránka
- 20 g Strouhanka
- 2 g Muškátový oříšek
- 3 g Zázvor celý
- 100 g Petržel kořen
- 200 g Kosti hovězí morkové
- 50 g Petržel kudrnka
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 4 l Voda pitná
- 1 kg Dršťky syrové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3662 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 545 g
- Sodík 5312 mg
- Bílkoviny 135 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 1340 mg
- Draslík 1927.7 mg
- Vláknina 27182 mg
- Vitamín A 27182 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 205.4 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 131.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Morkové kosti dáme vařit asi na 30 minut. Mezitím několikrát propereme dršťky ve studené vodě, spaříme je vroucí vodou a zcedíme. Nakrájíme na malé kousky, vhodíme do hrnce a zalijeme vývarem z kostí, na velmi mírném ohni necháme pozvolna vařit 4 hodiny.
-
2
Kořenovou zeleninu nakrájíme na nudličky a 30 minut povaříme v rendlíku s vodou a lžící másla.
-
3
Usmažíme světlou jíšku z mouky a másla, vmícháme uvařený morek z kostí. Zředíme vývarem z drštěk a na mírném ohni povaříme 5 minut.
-
4
Do drštěk přidáme vařenou zeleninu, okořeníme a osolíme. Vmícháme jíšku a krátce povaříme.
-
5
Na másle si osmažíme strouhanku dozlatova a zvlášť rozpustíme 2 lžíce másla. Podáváme vždy porci drštěk politou máslem, posypanou strouhankou a nasekanou petrželkou.