Houbové karbanátky v žemli
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 700 g Houby čerstvé
- 220 g Strouhanka
- 150 g Salát ledový
- 200 g Okurka salátová
- 50 g Máslo bylinkové
- 1 kávová lžička Hořčice
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 5 ks Cibule
- 1 ks Rajčata
- 1 ks Vejce slepičí
- 6 ks Žemle tuková
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Estragon
- 2.24 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 754 kcal
- Sacharidy 100 g
- Tuky 31 g
- Sodík 948 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 79.3 mg
- Draslík 1319.6 mg
- Vláknina 19841.8 mg
- Vitamín A 19841.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.1 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Směs lesních hub očistíme a omyjeme. Očištěnou lahůdkovou cibuli omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. V menší pánvi na másle cibuli osmažíme téměř dozlatova. Osmaženou cibuli rozdělíme na 2 části. Jednu část odložíme na oblohu, druhou více pokrájíme na menší kousky. Petrželkovou nať a čerstvý estragon omyjeme a pokrájíme nadrobno.
-
2
Do hrnce dáme vařit 2 litry vody s 0,5 lžící soli. Když se voda začne vařit, vložíme do ní všechny houby a 2 minuty je povaříme. Pak je scedíme a necháme okapat. Houby po chvíli umeleme do misky nahrubo na masovém strojku. Přebytečnou vodu slijeme. K houbám přidáme vejce, sůl podle chuti (až 0,5 lžíce), pepř, petrželku, estragon (pelyněk), česnek, 1/2 osmažené cibule, hořčici a vše dobře promícháme, pak přimícháme strouhanku a směs rozdělíme na 6 porcí. Z každé porce utvoříme karbanátek a necháme je v chladničce 20 minut odpočinout.
-
3
Mezitím si omyjeme 6 listů (i více) ledového salátu a necháme ho okapat. Omyté rajče pokrájíme s čerstvou okurkou na 6 tenkých plátků.
-
4
V pánvi si rozpálíme olej a karbanátky osmažíme z obou stran do zlatohněda. Smažíme je přibližně 5-7 minut z každé strany.
-
5
Žemle krátce ohřejeme (asi 1 minutu) v troubě nebo v toasteru, aby byly křupavé. Pak je překrojíme. Potřeme obě strany bylinkovým máslem, vložíme list salátu, plátek rajčete, karbanátek, plátek okurky a přiklopíme druhou stranou žemle.
-
6
Podáváme je teplé.