Vařený hovězí jazyk na toastu
Suroviny
- 6 krajíc Chléb toastový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Hovězí jazyk
- 1 ks Petržel kořen
- 5 ks Pepř černý celý
- 12 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel - nať
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Tymián sušený
- 3 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Víno portské
- 5 polévková lžíce Strouhanka
- 0.56 polévková lžíce Tuk
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 294 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 75 g
- Sodík 252 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 32.3 mg
- Draslík 653.1 mg
- Vláknina 21937.9 mg
- Vitamín A 21937.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.7 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí jazyk očistíme, omyjeme, vložíme do hrnce a zalijeme vařící vodou tak, aby byl zcela ponořený. Přidáme sůl, pepř, nové koření a pod pokličkou zvolna vaříme asi 1 1/2 hodiny téměř doměkka.
-
2
Potom přidáme tymián, na kostičky nakrájenou mrkev, nasekanou petržel a cibuli a dovaříme doměkka. Uvařený jazyk necháme vychladnout ve vývaru.
-
3
Vychladlý jazyk oloupeme, po všech stranách potřeme rozpuštěným máslem (cca 2 lžíce) a obalíme ve strouhance. Vložíme jej do vymaštěného pekáče a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut. Během pečení jazyk střídavě potíráme vývarem a vínem. Hotový jazyk necháme vychladnout.
-
4
Plátky jazyka podáváme ohřáté nebo studené na toastovém chlebu namazaném máslem. Každou porci ozdobíme snítkou petrželky.