Koláč rybí bezlepkový
Suroviny
- 750 g Halibut atlantický
- 100 g Máslo čerstvé
- 10 g Mouka rýžová
- 15 g Sýr Parmezán
- 50 g Petržel - nať
- 10 g Mouka bezlepková
- 10 g Mouka kukuřičná
- 250 g Treska uzená
- 225 g Krevety nakládané
- 500 ml Mléko polotučné
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 kg Brambory
- 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 1 polévková lžíce Kapary
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 850 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 30 g
- Sodík 1031 mg
- Bílkoviny 79 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 275.3 mg
- Draslík 2839.8 mg
- Vláknina 20890.2 mg
- Vitamín A 20890.2 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70.2 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 44 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu si předehřejeme na 190 °C.
-
2
Na pánev vložíme rybu a zalijeme mlékem. Vaříme rybu asi 5 minut, musí zůstat nedodělaná.
-
3
Vyndáme rybu z pánve a vložíme ji na talíř. Odstraníme z ní kůži a pokrájíme ji na větší kusy, které naskládáme do olejem vymazaného pekáčku.
-
4
Oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Vsypeme cibuli do mléka na pánvi, kde se vařila ryba, a přidáme bobkový list. Přivedeme k varu, odstavíme a necháme 10 minut chladnout. Pak scedíme.
-
5
V pánvi si připravíme jíšku. V misce si smícháme všechny tři druhy mouky. V pánvi si zahřejeme 45 g másla a přidáme smíchané mouky. Vaříme 1 minutu a pak zalijeme přecezeným mlékem. Mléko přidáváme postupně, aby nevznikly hrudky. Protože bezlepková mouka bešamel hodně zahustí, je možné, že bude třeba přidat více než uváděných 500 ml mléka. Jakmile jsme přidali všechno mléko, přivedeme bešamel k varu a 2 minuty vaříme za neustálého míchání. Pak odstavíme.
-
6
Mezitím si oškrábeme brambory, pokrájíme je na čtvrtky a 15 minut vaříme, aby změkly. Pokrájíme je na kostičky a rozmačkáme s máslem a smetanou. Osolíme a opepříme.
-
7
K rybě v pekáčku přidáme vařené krevety, kapary a nadrobno nasekanou petrželku. Osolíme, opepříme a zalijeme bešamelem. Navrstvíme brambory a nakypříme je vidličkou, aby zůstaly po upečení křupavé. Zasypeme brambory parmezánem a pečeme 45 minut. Podáváme teplé.