Bramborové vařené buchty s uzeným masem
Suroviny
- 800 g Brambory
- 100 g Slanina vepřová
- 350 g Zelí kysané
- 250 g Krupice dětská
- 300 g Uzené maso vařené
- 3 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Žemle tuková
- 5.5 l Voda pitná
- 0.35 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1061 kcal
- Sacharidy 94 g
- Tuky 62 g
- Sodík 895 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 79 g
- Cholesterol 83.3 mg
- Draslík 1142.5 mg
- Vláknina 15025 mg
- Vitamín A 15025 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 59.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme a uvaříme v 1.5 dl vody brambory ve slupce. Vaříme je přibližně 20 minut, pak je scedíme, oloupeme a nastrouháme do mísy. Nakrájíme na drobno uzené vařené maso.
-
2
Žemle pokrájíme na kostičky, které v pánvi na rozpuštěném másle osmažíme dozlatova. Přidáme je k bramborům spolu s vejcem, solí a dětskou krupicí (220-250 g). Dobře uhněteme polotuhé těsto. Na pomoučeném vále vyválíme těsto na placku o síle asi 7-8 mm. Formičkou o průměru přibližně 8 cm vykrojíme kolečka. Na každou placičku těsta dáme lžíci uzeného masa a konce těsta slepíme k sobě a v dlaních vytvarujeme malé buchty.
-
3
Slaninu pokrájíme na kostičky, cibule nakrájíme nadrobno. V pánvi si rozpálíme sádlo, přidáme slaninu a vysmažíme ji na zlaté škvarky. Opatrně je vyjmeme a odložíme do misky. Na omastek dáme cibuli a osmažíme ji dozlatova.
-
4
Ve větším hrnci přivedeme k varu 3-4 litry vody s 2 lžičkami soli.
-
5
Bramborové buchty vložíme opatrně do vařící vody a vaříme je přibližně 4-6 minut. Občas promícháme, jakmile vyplavou napovrch, jednu buchtu vyjmeme, rozkrojíme - tak zjistíme jestli je dostatečně uvařená. Knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou, odložíme do mísy, polijeme omastkem s cibulí, slaninovými škvarky, opatrně promícháme a podáváme je s kysaným zelím.