Zapečené marocké brambory s citronem
Suroviny
- 900 g Brambory
- 900 ml Vývar zeleninový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Kmín mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 2 ks Chilli paprička sušená
- 3 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 365 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 8 g
- Sodík 1197 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 7.4 mg
- Draslík 1715.4 mg
- Vláknina 28802.2 mg
- Vitamín A 28802.2 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 76.5 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a na plátky nakrájíme cibuli (tenké plátky), stejně tak lojové brambory (síla asi 5 mm). Cilli papričky nasekáme na jemno, česnek utřeme se solí.
-
2
Troubu předehřejeme na 200°C. Zatím ve větším hrnci rozpálíme olej, do něj vložíme plátky cibule, utřený česnek, nasekané chilli papričky, kmín a koriandr. Restujeme 1 - 2 minuty, dokud chuť koření nezjemní. Přisypeme brambory, citronovou kůru a šťávu, řádně zamícháme. Přesypeme do zapékací misky, zalijeme vývarem, osolíme a opepříme. Misku přiklopíme, vložíme do trouby a pečeme přibližně 40 minut, dokud brambory nezměknou.
-
3
Pokrm naservírujeme na 4 talíře, každou porci ozdobíme lžící zakysané smetany a posypeme čerstvou petrželkou.