Valašské šeške s mákem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 693 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 40 g
- Sodík 514 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 140.6 mg
- Draslík 603.9 mg
- Vláknina 13050 mg
- Vitamín A 13050 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 49.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory ve slupce zalijeme 1 litrem vody a uvaříme je doměkka. Pak je slijeme, oloupeme a jemně nastrouháme. V míse brambory smícháme se solí (0,5 lžičky), žloutkem, hrubou moukou a promícháme. Těsto dáme na pomoučený vál, dobře ho propracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme 20 minut odpočinout.
-
2
Do misky dáme pomletý mák, práškový cukr, vanilkový cukr a směs promícháme. V kastrolku rozpustíme máslo.
-
3
Těsto rozdělíme na 3-5 dílů, vyválíme válečky o síle asi 3 cm a nožem nakrájíme dílky 1-2 cm silné. Z každého dílku vyválíme šištičku o průměru asi 1 cm.
-
4
Do hrnce dáme vařit 2,5 litry vody s 2 lžičkami soli. "Šeške" naházíme do vody, opatrně promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Jakmile vyplavou, vaříme je asi 1-2 minuty a hned je sítem vytahujeme. Odkapané dáváme na talíře, posypeme mákem, polijeme máslem (2 lžíce na porci) a podáváme.