Pečeně slovenská
Suroviny
- 700 g Hovězí maso zadní
- 60 g Anglická slanina
- 100 g Celer bulvový
- 50 g Máslo čerstvé
- 80 g Sádlo škvařené
- 100 g Mrkev kořen
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Pepř černý celý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Tymián sušený
- 1 špetka Petržel - nať
- 1 špetka Nové koření celé
- 2.5 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1 polévková lžíce Kapary sterilované
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 722 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 112 g
- Sodík 466 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 263.7 mg
- Draslík 150.6 mg
- Vláknina 4190 mg
- Vitamín A 4190 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 81.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na kolečka nakrájíme kořenovou zeleninu a cibuli, osmahneme na sádle, zalijeme horkou vodou a přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a tymián.
-
2
Očistíme maso, naklepeme, osolíme, protkneme proužky slaniny, dáme do zeleninového základu, podlijeme podle potřeby a v předehřáté troubě podusíme zvolna do měkka.
-
3
Během dušení maso obrátíme a podléváme šťávou.
-
4
Měkké maso vyndáme a nakrájíme na plátky.
-
5
Šťávu z masa vysmahneme na tuku, zaprášíme moukou, osmahneme a prolisujeme skrz síto.
-
6
Přilijeme do omáčky smetanu, ve které jsme rozšlehali žloutek a krátce povaříme.
-
7
Nakrájené maso dáme do omáčky a přihřejeme.
-
8
Podáváme s brambory a zeleninou, nejlépe s dušenou mrkví a s celerem.