Rizoto po italsku se syrovou klobásou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 45 g Máslo čerstvé
  • 320 g Rýže Arborio
  • 200 ml Víno červené
  • 800 ml Bujón hovězí
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Česnek
  • 2 ks Cibulka lahůdková
  • 4 ks Klobása Salsiccia
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 795 kcal
  • Sacharidy 97 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 48293 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 97 g
  • Cholesterol 21.5 mg
  • Draslík 891.6 mg
  • Vláknina 2843.3 mg
  • Vitamín A 2843.3 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.4 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře omytou rýži necháme v sítu odkapat. Očistíme si lahůdkové cibulky, pokrájíme je nadrobno, omyjeme snítku šalvěje a tymiánu. Lístky v malé pánvi na rozehřátém olivovém oleji orestujeme dokřupava, pak je odložíme na papírovou utěrku, aby oschly. Polovinu klobásek (2ks) svlečeme ze střívka a rozdrobíme ji do misky, další 2 kusy klobásek nakrájíme na kolečka.

  • 2

    V hrnci rozehřejeme olivový olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem. Přidáme rozdrobenou klobásu, mícháme a restujeme ji s cibulkou do doby, až se trochu vypeče z tuku. Pak přimícháme rýži a restujeme společně 1-2 minuty. Poté přilijeme červené víno a pomalu vaříme. Když se alkohol vypaří, přilijeme 200ml hovězího bujónu, promícháme a vaříme pomalu asi 10 minut. Podle potřeby pak bujón postupně dolévame, až rýže postupně vstřebá všechnu tekutinu. Přidáme pokrájenou klobásku a vaříme ji s rýží ještě přibližně 10 minut před dovařením rýže. Když je rizoto hotové, podle chuti ho osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem a promícháme s čerstvým máslem.

  • 3

    Porce na talířích ozdobíme restovanými bylinkami a hned teplé servírujeme.

Komentáře k receptu