Rizoto po italsku se syrovou klobásou
Suroviny
- 45 g Máslo čerstvé
- 320 g Rýže Arborio
- 200 ml Víno červené
- 800 ml Bujón hovězí
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Česnek
- 2 ks Cibulka lahůdková
- 4 ks Klobása Salsiccia
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 795 kcal
- Sacharidy 97 g
- Tuky 22 g
- Sodík 48293 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 97 g
- Cholesterol 21.5 mg
- Draslík 891.6 mg
- Vláknina 2843.3 mg
- Vitamín A 2843.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře omytou rýži necháme v sítu odkapat. Očistíme si lahůdkové cibulky, pokrájíme je nadrobno, omyjeme snítku šalvěje a tymiánu. Lístky v malé pánvi na rozehřátém olivovém oleji orestujeme dokřupava, pak je odložíme na papírovou utěrku, aby oschly. Polovinu klobásek (2ks) svlečeme ze střívka a rozdrobíme ji do misky, další 2 kusy klobásek nakrájíme na kolečka.
-
2
V hrnci rozehřejeme olivový olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem. Přidáme rozdrobenou klobásu, mícháme a restujeme ji s cibulkou do doby, až se trochu vypeče z tuku. Pak přimícháme rýži a restujeme společně 1-2 minuty. Poté přilijeme červené víno a pomalu vaříme. Když se alkohol vypaří, přilijeme 200ml hovězího bujónu, promícháme a vaříme pomalu asi 10 minut. Podle potřeby pak bujón postupně dolévame, až rýže postupně vstřebá všechnu tekutinu. Přidáme pokrájenou klobásku a vaříme ji s rýží ještě přibližně 10 minut před dovařením rýže. Když je rizoto hotové, podle chuti ho osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem a promícháme s čerstvým máslem.
-
3
Porce na talířích ozdobíme restovanými bylinkami a hned teplé servírujeme.