Baby kuřátka s omáčkou Béarnaise
Suroviny
- 400 g Brambory
- 100 g Sýr raclette
- 250 g Máslo čerstvé
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Baby kuřátko
- 2 ks Šalotka
- 4 ks Tymián čerstvý
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Estragon
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1029 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 89 g
- Sodík 236 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 514 mg
- Draslík 1171 mg
- Vláknina 19762.8 mg
- Vitamín A 19762.8 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 102.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 84 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Malá jarní baby kuřátka osolíme, vložíme do pekáče na máslo a v troubě upečeme.
-
2
V hrnci smícháme smetanu, nasekané stroužky česneku a větvičky čerstvého tymiánu. Směs osolíme.
-
3
Oloupané brambory nakrájíme na plátky, přidáme do hrnce a vaříme do poloměkka. Vařené brambory přendáme do zapékací mísy. Poklademe na ně plátky sýru a přelijeme odloženou smetanou. Pečeme v troubě asi 30 minut.
-
4
V kastrůlku přivedeme k varu vodu s octem, pepřem, 2 lžícemi estragonu a nasekanými šalotkami. Zredukujeme zhruba o třetinu. Až tekutina vychladne, přecedíme ji do žáruvzdorné nerezové misky. Přidáme žloutky a směs šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Potom misku odstavíme a zvolna do ní přiléváme rozpuštěné máslo. Šleháme, aby byla omáčka lesklá. Nakonec přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř a chilli.
-
5
Kuřátka podáváme s pečenými bramborami a s omáčkou.