Americký dýňový cheesecake
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 600 g Sýr smetanový 65%
- 100 g Cukr krupice
- 425 g Dýňové pyré
- 200 g Celozrnné sušenky
- 160 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 225 ml Créme fraiche
- 4 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Vanilková pasta
- 1 kávová lžička Koření na jablečný koláč
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 391 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 34 g
- Sodík 29 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 156.4 mg
- Draslík 27.5 mg
- Vláknina 3258.2 mg
- Vitamín A 3258.2 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Předehřejeme troubu na 170 °C.
-
2
Celozrnné sušenky rozmixujeme, nebo je vložíme do plastového sáčku a válečkem rozdrtíme na jemné drobečky. Vsypeme je do mísy a smícháme s rozehřátým máslem. Sušenkovou směs natlačíme zadní stranou lžíce na dno kulaté dortové formy o průměru 26 cm, kterou jsme předtím vytřeli máslem a vyložili pečicím papírem. Obalíme vnější stranu formy potravinářskou folií, postavíme ji do pekáče do poloviny naplněného vodou tak, aby voda po zahřátí nenatekla do formy, ani nevytékala z pekáče.
-
3
Do velké mísy dáme smetanový sýr, crème fraîche ( nebo sbíranou smetanu ), smetanu ke šlehání, cukr, vejce, dýňové pyré, dvě lžičky skořice, vanilkovou pastu a směs koření na jablečný koláč. Vše důkladně prošleháme. Připravenou náplň naneseme na sušenkový základ ve formě a pekáč s formou vložíme do předehřáté trouby. Ve vodní lázni pečeme asi 45 - 60 minut, dokud povrch neztuhne kromě malého místa uprostřed. Vypneme troubu a necháme v ní cheesecake pomalu vychladnout. Poté ho dáme minimálně na 3 hodiny do chladničky. Nakonec, těsně před podáváním, koláč poprášíme skořicovým cukrem.