Rýže s fazolemi, zázvorem a restovanými krevetkami
Suroviny
- 100 g Krevety tygří - loupané
- 100 g Fazole červené sterilované
- 100 g rýže vařená, natural,
- 2 ks Cibulka lahůdková
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř citronový
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 1.5 polévková lžíce Zázvor celý
- 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 177 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 5 g
- Sodík 473 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 52.5 mg
- Draslík 208.3 mg
- Vláknina 6252.3 mg
- Vitamín A 6252.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zmrazené vyloupené krevetky bez střívka vyndáme z lednice přibližně 20 minut před přípravou. Necháme je povolit v pokojové teplotě, pak je dáme do síta, dobře je promyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat a osušíme je.
-
2
Sterilované fazole scedíme z nélevu a přimícháme je do horké uvařené rýže. Ještě k rýži přimícháme nadrobno pokrájenou omytou petrželovou nať, hrnec zakryjeme poklicí a rýži uchováme teplou.
-
3
Lahůdkovou cibulku a stroužky česneku očistíme a pokrájíme na velmi tenké plátky.
-
4
Oloupaný čerstvý zázvor omyjeme a nakrájíme na drobné kostičky. V pánvi rozehřejeme olivový olej, na něm zpěníme cibulku s česnekem, přidáme pokrájený zázvor a vše 1 minutu restujeme. Pak pánev odstavíme z plotny.
-
5
V pořádně rozehřáté pánvi si rozpálíme olivový olej, který rozetřeme po celém dnu. Poklademe na ně osušené krevetky tak, aby se vzájemně nepřekrývaly. Krevetky restujeme z jedné strany po 2-3 minutách, jakmile spodní strana krevetek zrůžoví, všechny obrátíme a restujeme je z druhé strany dorůžova. Hotové krevetky mají krásně růžovou, až oranžovou barvu, maso je jasně bílé, nesmí být průhledné. Pánev s krevetkami odstavíme z plotny, ochutíme je solí a citrónovým pepřem. Přidáme k nim restovanou cibulku se zázvorem a zlehka promícháme.
-
6
Na talíře dáme porce rýže s fazolkami, k ní poklademe krevetky s restovanou cibulkou a hned teplé servírujeme. Dobrou chuť.