Pečená vepřová žebírka s křenem
Suroviny
- 150 g Křen
- 200 ml Voda pitná
- 50 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Cukr moučkový
- 2 ks Jablka
- 10 stroužek Česnek
- 1.5 kg Vepřová žebra
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 767 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 59 g
- Sodík 354 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 202.5 mg
- Draslík 820 mg
- Vláknina 4654.3 mg
- Vitamín A 4654.3 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.7 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Masitá vepřová žebírka rozsekáme na asi 10-15 cm široké kousky, které opláchneme a osušíme. Vložíme do pekáče, posypeme solí, pepřem, kmínem a potřeme česnekem, který jsme oloupali a rozdrtili.
-
2
Žebírka podlijeme 100 ml vody a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 90 minut. V průběhu pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vodou. Kdyby maso příliš rychle červenalo, přikryjeme pekáč alobalem. A necháme jen posledních 15 minut dopéct bez přikrytí.
-
3
V mezičase oloupeme křen a jablka, která zbavíme jádřinců, a nastrouháme najemno. Ke směsi přidáme trošku teplého vývaru, promícháme a necháme chvíli vsáknout. Poté vmícháme cukr, sůl, citronovou šťávu a ocet. Jablečný křen necháme před podáváním v lednici vychladit.
-
4
Pečená žebírka podáváme s křenem.