Pikantní polévka z máslové dýně s chilli
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 181 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 5 g
- Sodík 381 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 10 mg
- Draslík 1138.6 mg
- Vláknina 7094.1 mg
- Vitamín A 7094.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.6 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou máslovou dýni rozkrojíme, vydlabeme lžicí semínka i s vlákny. Dýni oloupeme a nakrájíme na kostky. Oloupanou a omytou bramboru rozkrájíme na malé kostky. Chilli papričku rozkrojíme, zbavíme semínek a posekáme ji nadrobno. Očištěnou cibuli nakrájíme též na kousky. Petrželovou nať pokrájíme nadrobno a odložíme ji do misky.
-
2
Do hrnce s 500ml vody dáme všechnu pokrájenou zeleninu, vodu přivedeme k varu, přidáme malou kostku zeleninového bujónu a bobkový list. Snížíme teplotu, hrnec zakryjeme a zeleninu budeme vařit 15-20 minut doměkka. Z uvařené zeleniny vyndáme bobkový list, přimícháme smetanu a dochutíme solí. Polévku nalijeme do mixéru a rozmixujeme ji dohladka.
-
3
Do talířů dáme nastrouhaný tvrdý sýr, přelijeme ho horkou krémovou polévkou, ozdobíme petrželkou a hned podáváme. Dobrou chuť.