Oblíbené špízy s marinovaným masem
Suroviny
- 300 g Vepřová kýta
- 300 g Kuřecí prsa
- 200 g uherská klobása
- 100 g slanina farmářská před smaž.
- 4 krajíc Pšenično žitný chleba
- 250 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule červená
- 2 ks Cibule
- 1 ks Paprika oranžová
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Chilli paprička
- 5 stroužek Česnek
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1478 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 100 g
- Sodík 460 mg
- Bílkoviny 95 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 196.5 mg
- Draslík 1334.3 mg
- Vláknina 11997.5 mg
- Vitamín A 11997.5 mg
- Vitamín B6 2.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špalíček omyté a osušené vepřové kýty a kuřecí prsa nakrájíme na kostky, přibližně 3x3cm. Maso dáme do mísy a zelejeme je černým pivem. Necháme je marinovat v chladničce 10-12 hodin.
-
2
Druhý den nakrájíme na kolečka dobrou klobásu, prorostlou slaninu na plátky, očištěnou červenou a obyčejnou cibuli pokrájíme na kolečka. Očištěné stroužky česneku pokrájíme na tenké plátky. Omyté papriky s chilli papričkou rozkrojíme, zbavíme semínek a žeber, papriky pokrájíme na širší proužky, chilli papričku nakrájíme na nudličky.
-
3
Maso vyjmeme z pivní marinády a střídavě ho napichujeme s klobásou, slaninou, paprikami a červenou cibulí na jehly. Připravené celé špízy osolíme a posypeme čerstvě pomletým pepřem.
-
4
Troubu si předehřejeme na 200°C. V pánvi rozehřejeme olej, špízy z každé strany zprudka opečeme dozlatova. Poté špízy poklademe na pekáček. Na omastku po špízech krátce orestujeme obyčejnou cibuli, česnek a chilli papričku téměř dozlatova. Vše poprášíme moukou, promícháme, pak zeleninu přiložíme do pekáčku ke špízům, podlijeme pivní marinádou a dáme špízy do trouby dopéct. Dopékáme přibližně 15-20 minut, ve výpeku špízy občas otočíme.
-
5
Na talíře poklademe špízy, přidáme k nim výpek s opečenou cibulí, česnekem a chilli. Hned je servírujeme, jako přílohu podáváme čerstvý chléb.