Domácí ravioli se špenátem a ricottou
Suroviny
- 250 g Sýr Ricotta
- 300 g Špenát listový čerstvý
- 200 g Sýr Parmezán
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 ml Voda pitná
- 50 ml Olej olivový extra panenský
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Sůl
- 3 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 996 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 53 g
- Sodík 1165 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 477.1 mg
- Draslík 646.6 mg
- Vláknina 10437.2 mg
- Vitamín A 10437.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.4 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku vsypeme na vál, vyhloubíme důlek a rozklepneme do něj 4 celá vejce. Přilijeme olivový olej a přidáme sůl. Postupně vše rukama spojujeme v těsto a pokud je směs tuhá, přilijeme trochu vody.
-
2
Vypracované hladké těsto zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut v chladničce.
-
3
Příprava náplně: Omytý čerstvý špenát dáme do hrnce s trochou vroucí vody a krátce povaříme. Lístky špenátu potom scedíme a nadrobno nakrájíme.
-
4
V misce promícháme ricottu, špenát, 1 celé vejce, nastrouhaný sýr (180g), špetku muškátového oříšku a špetku soli.
-
5
Těsto rozdělíme na čtyři díly a poprášíme moukou. Nejlépe ve strojku na těstoviny připravíme čtyři dlouhé, velmi tenké pláty. Na plát těsta pomocí dvou lžiček naneseme kopečky připravené náplně. Těsto kolem náplně potřeme rozšlehaným žloutkem. Přiklopíme druhým plátem těsta a přimáčkneme, aby uvnitř nezůstal vzduch. Tvořítkem na ravioli vykrájíme naplněné čtverečky, které ihned vhazujeme do hrnce s vroucí vodou. Ravioli vaříme 3-5 minut.
-
6
Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme několik lístků čerstvé šalvěje. Do pánve vsypeme uvařené ravioli a posypeme zbylým nastrouhaným parmezánem. Promícháme a ihned podáváme.