Francouzský koláč s brambory a pórkem
Suroviny
- 350 g Brambory
- 20 g Máslo čerstvé
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Pórek
- 65 g Sýr Gruyére
- 60 g Roketa
- 150 ml Mléko polotučné
- 0.45 kávová lžička Sůl
- 0.45 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1.6 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Pažitka
- 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 518 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 22 g
- Sodík 332 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 211.6 mg
- Draslík 635.1 mg
- Vláknina 11268.5 mg
- Vitamín A 11268.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.1 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Koláčovou formu vymažeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
-
2
Brambory ve slupce vaříme v 150 ml vody osolené 0,5 lžičkou soli do měkka, slijeme a necháme vychladnout.
-
3
Prosátou mouku v míse promícháme se solí, drobně pokrájenými lístečky tymiánu a zbylými surovinami na těsto. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a v chladničce necháme 30 minut odpočinout.
-
4
V mezičase připravíme náplň. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Očištěný a omytý pórek nakrájíme na tenčí proužky, které 5 minut vaříme v 100 ml vody, poté slijeme a necháme okapat a vychladnout.
-
5
Odpočinuté těsto tence vyválíme a vyložíme jím formu. Dno koláče posypeme polovinou ustrouhaného sýra, poté střídavě klademe plátky brambor, pórek, pažitku, pokrájenou roketu a na konec zbylý sýr. Vejce s mlékem rozšleháme, přidáme zbylou sůl, pepř a papriku a přelijeme přes náplň.
-
6
Koláč v předehřáté troubě pečeme asi 35 minut. Upečený koláč podáváme horký.