Kynuté taštičky s kedlubnovou náplní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 530 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Tvaroh jemný
  • 42 g Droždí
  • 150 g Sýr Gruyére
  • 120 ml Voda pitná
  • 125 ml Olej slunečnicový
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 1 kg Kedlubna
  • 1 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 4 polévková lžíce Pažitka
  • 0.5 polévková lžíce Máta
  • 3 polévková lžíce Smetana kysaná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1153 kcal
  • Sacharidy 119 g
  • Tuky 54 g
  • Sodík 882 mg
  • Bílkoviny 47 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 289.5 mg
  • Draslík 942.6 mg
  • Vláknina 19097.9 mg
  • Vitamín A 19097.9 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 69.6 mg
  • Vitamín E 13.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plech vyložíme pečicím papírem, taštičky budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.

  • 2

    Do mísy prosejeme 500 g mouky (zbytek odložíme na posypání válu) do středu vlijeme 4 lžíce vody, v níž jsme rozmíchali droždí, přisypeme trošku mouky z okraje mísy a necháme vykynout. Poté přimícháme rozšlehaný žloutek, zbylou vlažnou vodu, sůl a olej. Pomocí hnětače vypracujeme těsto, které se lepí. Těsto přendáme na moukou posypaný vál a vypracováváme tak dlouho, až je těsto hladké a nelepí se. Těsto vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme alespoň hodinu kynout.

  • 3

    V mezičase připravíme náplň. Oloupané kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle, případnou vodu z nich vylijeme. Tvaroh v míse rozmělníme vidličkou, přidáme ustrouhaný sýr, rozšlehané vejce a kysanou smetanu. Do tvarohové směsi přimícháme na drobno nasekané bylinky, sůl, oříšek a pepř. Směs zamícháme do ustrouhaných kedluben.

  • 4

    Vykynuté těsto prohněteme na vále, utvoříme 12 bochánků a každý z nich rozválíme na tenkou placku. Necháme dalších 15 minut kynout.

  • 5

    Žloutek v šálku rozšleháme se sladkou smetanou.

  • 6

    Na každou vykynutou placičku dáme do středu kedlubnovou náplň, okraje potřeme rozlehaným bílkem, placičku přehneme a okraje pevně stiskneme. Každou taštičku několikrát propíchneme špičatou špejlí.

  • 7

    Taštičky klademe, ve větší vzdálenosti od sebe, na plech, potřeme smetanou se želoutkem a pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut.

  • 8

    Hotové taštičky necháme vychladnout na mřížce a podáváme.

Komentáře k receptu