Kynuté taštičky s kedlubnovou náplní
Suroviny
- 530 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Tvaroh jemný
- 42 g Droždí
- 150 g Sýr Gruyére
- 120 ml Voda pitná
- 125 ml Olej slunečnicový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 kg Kedlubna
- 1 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 4 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 4 polévková lžíce Pažitka
- 0.5 polévková lžíce Máta
- 3 polévková lžíce Smetana kysaná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1153 kcal
- Sacharidy 119 g
- Tuky 54 g
- Sodík 882 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 289.5 mg
- Draslík 942.6 mg
- Vláknina 19097.9 mg
- Vitamín A 19097.9 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 69.6 mg
- Vitamín E 13.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech vyložíme pečicím papírem, taštičky budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
-
2
Do mísy prosejeme 500 g mouky (zbytek odložíme na posypání válu) do středu vlijeme 4 lžíce vody, v níž jsme rozmíchali droždí, přisypeme trošku mouky z okraje mísy a necháme vykynout. Poté přimícháme rozšlehaný žloutek, zbylou vlažnou vodu, sůl a olej. Pomocí hnětače vypracujeme těsto, které se lepí. Těsto přendáme na moukou posypaný vál a vypracováváme tak dlouho, až je těsto hladké a nelepí se. Těsto vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme alespoň hodinu kynout.
-
3
V mezičase připravíme náplň. Oloupané kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle, případnou vodu z nich vylijeme. Tvaroh v míse rozmělníme vidličkou, přidáme ustrouhaný sýr, rozšlehané vejce a kysanou smetanu. Do tvarohové směsi přimícháme na drobno nasekané bylinky, sůl, oříšek a pepř. Směs zamícháme do ustrouhaných kedluben.
-
4
Vykynuté těsto prohněteme na vále, utvoříme 12 bochánků a každý z nich rozválíme na tenkou placku. Necháme dalších 15 minut kynout.
-
5
Žloutek v šálku rozšleháme se sladkou smetanou.
-
6
Na každou vykynutou placičku dáme do středu kedlubnovou náplň, okraje potřeme rozlehaným bílkem, placičku přehneme a okraje pevně stiskneme. Každou taštičku několikrát propíchneme špičatou špejlí.
-
7
Taštičky klademe, ve větší vzdálenosti od sebe, na plech, potřeme smetanou se želoutkem a pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut.
-
8
Hotové taštičky necháme vychladnout na mřížce a podáváme.