Čočkový salát s petrželkou a kedlubnou
Suroviny
- 300 g Čočka červená
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Kedlubna
- 2 ks Cibule lahůdková
- 2 špetka Cukr krupice
- 1 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 3 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 333 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 8 g
- Sodík 235 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 517.5 mg
- Vláknina 17929 mg
- Vitamín A 17929 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.3 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čočku přebereme, dobře v sítu promyjeme, dáme ji do hrnce s vodou, majoránkou a pomalu uvaříme téměř doměkka, nesmí být rozvařená, vaříme přibližně 35-40 minut, měla by být uvařená na skus "al dente". Uvařenou čočku pak scedíme, propláchneme v sítu pod studenou vodou a odkapanou dáme do mísy.
-
2
Omytou petrželovou nať pokrájíme nadrobno, omytou a oloupanou kedlubnu nastrouháme na tenké nudličky. Očištěnou lahůdkovou cibuli rozkrojíme na poloviny, které pokrájíme na tenké plátky, zelenou nať na kroužky. Všechny ingredience přidáme k čočce.
-
3
Salát dochutíme kvalitním olejem, čerstvě pomletým pepřem, solí, cukrem a šťávou z citrónu, promícháme a podáváme.