Celerová polévka s jablkem a Lučinou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Celer bulvový
  • 150 g Sýr Niva (Rokfór)
  • 250 g Sýr Lučina - termizovaný
  • 750 ml Voda pitná
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Jablka
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 481 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 923 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 46.1 mg
  • Draslík 516.7 mg
  • Vláknina 6920.8 mg
  • Vitamín A 6920.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.4 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a oloupeme celer, cibuli a jablko kyselejší chuti. Celer pokrájíme na menší kostičky. Jablko zbavíme jadřince, oloupeme ho a pokrájíme na kostičky, kromě 4 tenkých plátků, které si odložíme na ozdobu.

  • 2

    Drobně nakrájenou cibuli zpěníme v hrnci na rozpuštěném másle a krátce, přibližně 2 minuty ji smažíme téměř dorůžova. Pak doložíme celeru a jablka, vše promícháme, přilijeme 750ml horké vody a vaříme pomalu jen 15-20 minut. Petrželku kudrnku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Sýr s modrou plísní nastrouháme nahrubo a odložíme.

  • 3

    Když je celer měkký, hrnec odstavíme z plotny, přidáme Lučinu a ponorným mixérem polévku rozmixujeme na krémovou konzistenci. Dochutíme ji solí a bílým pepřem.

  • 4

    Každou porci polévky posypeme nastrouhaným sýrem, plátkem jablka, petrželkou a hned servírujeme.

Komentáře k receptu