Slaný koláč s medovou cibulí
Suroviny
- 700 g Cibule lahůdková
- 50 g Brusinky
- 60 g Máslo
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 g Máslo
- 4 kávová lžička Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 polévková lžíce Med včelí
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 40%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 681 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 5 g
- Sodík 21 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 67.6 mg
- Draslík 27.2 mg
- Vláknina 7854.5 mg
- Vitamín A 7854.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme křehké těsto: do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl a na plátky pokrájené máslo. Pomocí prstů těsto zpracujeme na drobenku. Pak přidáme drcený kmín, nastrouhaný tvrdý sýr, rozšlehané vejce a 2-4 lžičky studené vody. Těsto důkladně propracujeme. Pak ho na pomoučeném vále (asi 1.5 lžíce) rukama vyválíme, vytvarujeme do válečku, který zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na 30-60 minut.
-
2
Mezitím si připravíme mladé menší lahůdkové cibule: z očištěných a omytých cibulí odkrojíme zelenou nať. Sušené brusinky omyjeme a necháme okapat. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme med, celé cibule, brusinky a čerstvě pomletý pepř. Vše dobře promícháme a pomalu smažíme dozlatova přibližně 15 minut.
-
3
Troubu předehřejeme na 180°C. Ztuhnuté těsto dáme na pečící papír, který jsme trochu posypali hladkou moukou (1.5 lžíce). Těsto rozválíme na větší kruh o 3-4 cm větší, než je dortová forma. Dortovou formu pak vyložíme těstem i s pečícím papírem. Okraje těsta přitisneme po celém obvodu formy. Celé dno těsta pokryjeme osmaženou cibulí. Koláč pečeme přibližně 25 minut dozlatova při 180°C. Podáváme teplý.