Slaný koláč s medovou cibulí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 700 g Cibule lahůdková
  • 50 g Brusinky
  • 60 g Máslo
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 125 g Máslo
  • 4 kávová lžička Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 polévková lžíce Med včelí
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 40%
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 681 kcal
  • Sacharidy 60 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 21 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 67.6 mg
  • Draslík 27.2 mg
  • Vláknina 7854.5 mg
  • Vitamín A 7854.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme křehké těsto: do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl a na plátky pokrájené máslo. Pomocí prstů těsto zpracujeme na drobenku. Pak přidáme drcený kmín, nastrouhaný tvrdý sýr, rozšlehané vejce a 2-4 lžičky studené vody. Těsto důkladně propracujeme. Pak ho na pomoučeném vále (asi 1.5 lžíce) rukama vyválíme, vytvarujeme do válečku, který zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na 30-60 minut.

  • 2

    Mezitím si připravíme mladé menší lahůdkové cibule: z očištěných a omytých cibulí odkrojíme zelenou nať. Sušené brusinky omyjeme a necháme okapat. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme med, celé cibule, brusinky a čerstvě pomletý pepř. Vše dobře promícháme a pomalu smažíme dozlatova přibližně 15 minut.

  • 3

    Troubu předehřejeme na 180°C. Ztuhnuté těsto dáme na pečící papír, který jsme trochu posypali hladkou moukou (1.5 lžíce). Těsto rozválíme na větší kruh o 3-4 cm větší, než je dortová forma. Dortovou formu pak vyložíme těstem i s pečícím papírem. Okraje těsta přitisneme po celém obvodu formy. Celé dno těsta pokryjeme osmaženou cibulí. Koláč pečeme přibližně 25 minut dozlatova při 180°C. Podáváme teplý.

Komentáře k receptu