Pečená svíčková s houbovými nočky
Suroviny
- 200 g Šalotka
- 250 g Hlíva ústřičná
- 500 g Hovězí svíčková
- 50 g Slanina anglická
- 100 ml Víno portské
- 1 ks Kmín drcený
- 1 ks Sůl
- 1 ks Pepř černý mletý
- 1 ks Rozmarýn
- 1 ks Tymián
- 2 ks Cibule
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Cukr krystal
- 1 polévková lžíce Rajčatový protlak
- 3 polévková lžíce sádlo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1157 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 765 g
- Sodík 96 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 70.5 mg
- Draslík 879.3 mg
- Vláknina 3800 mg
- Vitamín A 3800 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
1) Šalotku a houby nakrájíme na jemno.
-
2
2) Lžíci másla necháme rozpustit na másle, přidáme šalotku a necháme zpěnit. Poté přidáme lžíci cukru, protlak a houby a restujeme. Přidáme 100 ml vody, osolíme a dusíme 10 min.
-
3
3) Cibuli nakrájíme najemno, a smažíme na másle. Přidáme zbylou lžicí cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme portské, koření a pepř. Vaříme až budeme mít tak polovinu šťávy.
-
4
4) Maso prošpikujeme slaninou a zprudka opečeme na oleji ze všech stran. Poté pečeme 25 minut na 190 °C.
-
5
5) Servírování: na talíř uděláme lžící z houbové směsi nočky, přidáme plátek masa a přelijeme omáčkou.