Srbské kuře na slanině, pečené s mrkví, pórkem a celerem
Suroviny
- 125 g Celer bulvový
- 100 g Slanina vepřová
- 50 g Petržel - nať
- 800 g Kuře
- 125 ml Víno červené
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Jalovec
- 1 kávová lžička Paprika žlutá
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Mrkev kořen
- 0.17 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 655 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 42 g
- Sodík 766 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 167 mg
- Draslík 657.8 mg
- Vláknina 11234.5 mg
- Vitamín A 11234.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.7 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuře rozčtvrtíme, omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem, osolíme, posypeme pepřem a mletou paprikou. Kuličky jalovce rozdrtíme ve hmoždíři.
-
2
Mrkev i celer oloupeme a pokrájíme na kostičky, pórek omyjeme, nakrájíme na kolečka. Ze slaniny seřízneme kůži, maso rozkrájíme na malé kostičky.
-
3
Troubu zapneme na 200 °C (plyn na stupeň 6).
-
4
Ve velkém plochém rendlíku rozehřejeme olej, na něm poté dvě minuty škvaříme slaninu, vložíme porce kuřete a opečeme ze všech stran do zlatohněda. Přidáme nakrájenou zeleninu, za stálého míchání opékáme 10 minut. Vložíme rozdrcený jalovec, bobkový list a podlijeme červeným vínem. Osolíme, opepříme, v předehřáté troubě pečeme 30 minut.
-
5
Podáváme posypané nasekanou petrželkou.