Závitky z vinných listů s citronovou omáčkou
Suroviny
- 250 g Jehněčí maso
- 225 g Vinné listy
- 125 g Rýže
- 50 g Máta
- 50 g Petržel - nať
- 50 g Kopr
- 150 ml Vývar drůbeží
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 4 ks Rajčata
- 4 ks Citrony
- 2 ks Vejce slepičí
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Oříšky piniové
- 0.26 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 274 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 14 g
- Sodík 259 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 115.1 mg
- Draslík 559.3 mg
- Vláknina 18193.5 mg
- Vitamín A 18193.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 82.9 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 399.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vinné listy spaříme po 6 - 8 kusech přibližně minutu v osolené vroucí vodě rozložíme je, aby vychladly a oschly.
-
2
Rýži propláchneme, 10 minut vaříme ve slané vodě, scedíme a dáme stranou.
-
3
Oloupanou cibuli pokrájíme na malé kostičky, rajčata spaříme, oloupeme, rozkrojíme, vymačkáme z nich jadérka a rozkrájíme nadrobno. Nasekáme bylinky a pražené piniové oříšky.
-
4
Ve větším kastrolu na lžíci olivového oleje opečeme do hněda mleté jehněčí maso, přidáme připravenou rýži, cibuli, rajčata, bylinky a piniové oříšky, osolíme, opepříme a promícháme.
-
5
Vymačkáme šťávu ze 2 citronů, smícháme se dvěma lžícemi olivového oleje a polovinu směsi přidáme k rýži.
-
6
Hlubokou pánev s kolmými stěnami vyložíme asi 6 vinnými listy. Ostatní listy obrátíme žebrem nahoru, k dolnímu okraji položíme lžíci rýžové směsi, zformované do válečku, přes který přeložíme spodní část listu. Kraje listu složíme ke středu válečku a pevně svineme do doutníkového tvaru. Závitky stiskneme, aby z nich vytekla nadbytečná tekutina a položíme je ve 2 - 3 vrstvách do pánve na vinné listy. Přelijeme druhou polovinou směsi oleje, citronové šťávy a 450 ml horké vody. Přikryjeme poklicí nebo obráceným žáruvzdorným talířem a zvolna dusíme 30 - 40 minut.
-
7
Omáčku připravíme v ohnivzdorné misce. Zlehka ušleháme 2 vejce, postupně do nich zašleháváme šťávu ze 2 citronů a nakonec přimícháme drůbeží vývar. Za stálého míchání zvolna zahříváme, dokud omáčka nezhoustne. Omáčka se nesmí vařit, aby se vejce nesrazila.