Závitky z vinných listů s citronovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Jehněčí maso
  • 225 g Vinné listy
  • 125 g Rýže
  • 50 g Máta
  • 50 g Petržel - nať
  • 50 g Kopr
  • 150 ml Vývar drůbeží
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Rajčata
  • 4 ks Citrony
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Oříšky piniové
  • 0.26 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 274 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 259 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 115.1 mg
  • Draslík 559.3 mg
  • Vláknina 18193.5 mg
  • Vitamín A 18193.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 82.9 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 399.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vinné listy spaříme po 6 - 8 kusech přibližně minutu v osolené vroucí vodě rozložíme je, aby vychladly a oschly.

  • 2

    Rýži propláchneme, 10 minut vaříme ve slané vodě, scedíme a dáme stranou.

  • 3

    Oloupanou cibuli pokrájíme na malé kostičky, rajčata spaříme, oloupeme, rozkrojíme, vymačkáme z nich jadérka a rozkrájíme nadrobno. Nasekáme bylinky a pražené piniové oříšky.

  • 4

    Ve větším kastrolu na lžíci olivového oleje opečeme do hněda mleté jehněčí maso, přidáme připravenou rýži, cibuli, rajčata, bylinky a piniové oříšky, osolíme, opepříme a promícháme.

  • 5

    Vymačkáme šťávu ze 2 citronů, smícháme se dvěma lžícemi olivového oleje a polovinu směsi přidáme k rýži.

  • 6

    Hlubokou pánev s kolmými stěnami vyložíme asi 6 vinnými listy. Ostatní listy obrátíme žebrem nahoru, k dolnímu okraji položíme lžíci rýžové směsi, zformované do válečku, přes který přeložíme spodní část listu. Kraje listu složíme ke středu válečku a pevně svineme do doutníkového tvaru. Závitky stiskneme, aby z nich vytekla nadbytečná tekutina a položíme je ve 2 - 3 vrstvách do pánve na vinné listy. Přelijeme druhou polovinou směsi oleje, citronové šťávy a 450 ml horké vody. Přikryjeme poklicí nebo obráceným žáruvzdorným talířem a zvolna dusíme 30 - 40 minut.

  • 7

    Omáčku připravíme v ohnivzdorné misce. Zlehka ušleháme 2 vejce, postupně do nich zašleháváme šťávu ze 2 citronů a nakonec přimícháme drůbeží vývar. Za stálého míchání zvolna zahříváme, dokud omáčka nezhoustne. Omáčka se nesmí vařit, aby se vejce nesrazila.

Komentáře k receptu