Koláč s bramborami a bylinkami
Suroviny
- 170 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 10 g Paprika mletá sladká
- 15 g Tymián čerstvý
- 600 g Brambory vařené ve slupce
- 120 g Cibule
- 40 g Petržel kudrnka
- 30 g Pažitka
- 150 g Zakysaná smetana
- 130 g Sýr Ementál (Primátor)
- 0.8 g Tuk
- 50 ml Olej olivový extra panenský
- 15 ml Voda pitná
- 200 ml Mléko polotučné
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Muškátový oříšek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 696 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 36 g
- Sodík 533 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 237.8 mg
- Draslík 924.4 mg
- Vláknina 17583.7 mg
- Vitamín A 17583.7 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.8 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy vsypeme mouku, mletou papriku, špetku soli, polovinu tymiánu, přilijeme olej, přidáme lžíci vody, jedno vejce a vypracujeme těsto, které dáme do lednice na půl hodiny odležet. Vařené brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, cibuli na kolečka a rozebereme na kroužky, pažitku s petrželkou posekáme na jemno, Ementál nastrouháme.
-
2
Těsto vyválíme na kruhový plát, vložíme do tukem vymazané formy, smícháme brambory s cibulí, pažitkou, petželkou a naneseme na těsto. V hrnku s mlékem rozkvedláme zbylá vejce, přimícháme zakysanou smetanu, špetku mletého muškátu, zbytek tymiánu a nalijeme na koláč. Zasypeme strouhaným sýrem, vložíme do vyhřáté trouby, pečeme při 200°C zhruba 10 minut. Teplotu snížíme na 180°C a pečeme ještě 35 minut.