Běloruské studené rybí krokety Halky
Suroviny
- 800 g Kapr obecný
- 125 ml Mléko polotučné
- 100 ml Víno bílé
- 125 ml Zakysaná smetana
- 100 ml Protlak rajčatový
- 3 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Žemle tuková
- 4 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 557 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 22 g
- Sodík 733 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 212.7 mg
- Draslík 953.5 mg
- Vláknina 3970.3 mg
- Vitamín A 3970.3 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.7 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Menšího kapra očistíme, vykucháme, zbavíme hlavy, ploutví i ocasu, stáhneme kůži a rybu podle možností vykostíme. Potřebné množství masa (cca 600 g) nakrájíme na kousky, zbylé maso odložíme pro jiné použití. Na lžíci oleje necháme zesklovatět nasekanou cibuli, do vlažného mléka namočíme na kusy nakrájené žemle.
-
2
K nakrájenému rybímu masu přidáme připravenou cibuli se žemlí a vše dvakrát umeleme. Směs osolíme, opepříme, přidáme sekanou petrželku, spojíme s vejcem, důkladně zamícháme a vytvoříme kuličky o velikosti vlašského ořechu, které následně obalíme v mouce a opečeme na oleji.
-
3
Teplé opečené krokety vložíme do kastrolu, zalijeme rajským protlakem, bílým vínem, přidáme cukr, sůl, nasekaný kopr, zakryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni 10 - 15 minut. Kastrol stáhneme z ohně, vmícháme zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem a dáme nejméně na 6 hodin rozležet do chladu
-
4
Krokety přelité omáčkou podáváme jako studenou večeři, předkrm, případně jako chuťovku.