Hovězí s brambory a portským vínem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Hovězí maso zadní
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 4 ks Cibule
  • 0.5 dl Olej slunečnicový
  • 1.5 dl Voda pitná
  • 1 dl Víno portské
  • 1 kg Brambory
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 747 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 350 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 120 mg
  • Draslík 1202.8 mg
  • Vláknina 25066.6 mg
  • Vitamín A 25066.6 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35.9 mg
  • Vitamín E 5.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupané brambory omyjeme a nakrájíme na plátky. Očíštěné cibule pokrájíme na kolečka. Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na plátky, které mírně naklepeme, osolíme a posypeme pepřem 4 barev.

  • 2

    V pánvi si rozpálíme olej s máslem a cibuli osmažíme dozlatova. Vyjmeme ji z omastku, přidáme 1-2 lžíce oleje, rozpálíme ho a maso orestujeme z každé strany do zlatohněda. Maso vyjmeme, do výpeku přilijeme 1,5 dl vody a krátce šťávu povaříme.

  • 3

    Pekáček vytřeme máslem. postupně do něj navrstvíme brambory, maso a cibuli. Vrstvy opakujeme ještě 2x, poslední vrstva bude z brambor. Vše zalijeme štávou z výpeku, přelijeme portským vínem (Sherry), pekáček uzavřeme poklicí a dáme ho do předem vyhřáté trouby na 190°C-200°C. Pečeme a dusíme zároveň přibližně 60-80 minut. Maso s brambory rozdělíme na talíře a hned servírujeme.

Komentáře k receptu