Švédská královská hovězí pečínka
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 200 g Slanina vepřová
- 600 g Hovězí maso zadní
- 1 kávová lžička Sardelová pasta
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 6 ks Nové koření celé
- 4 ks Sardelové řezy
- 2.5 dl Voda pitná
- 3.5 dl Hovězí vývar základní
- 1 polévková lžíce Melasa
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Sůl
- 5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 2 polévková lžíce Koňak
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 728 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 52 g
- Sodík 2865 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 174.3 mg
- Draslík 521.3 mg
- Vláknina 2828.3 mg
- Vitamín A 2828.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.1 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninu nakrájíme na hranolky. Do misky si nasypeme lžíci soli a lžíci čerstvě pomletého pepře a promícháme. Hranolky ze slaniny obalíme v soli s pepřem. Špalíček zadního hovězího masa omyjeme, osušíme a pomocí špikovací jehly maso prošpikujeme slaninou.
-
2
Poté maso ještě osolíme a opepříme. V pekáči na plotně si rozpálíme olej a maso z každé strany přibližně po 2-3 minutách orestujeme do zlatohněda. Poté přilijeme horkou vodu, přidáme cibuli, bobkový list, nové koření, plátky másla, celý barevný pepř, sardelové řezy a melasu.
-
3
Pekáč s masem přikryjeme poklicí a dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C-200°C péct. Pečeme přibližně 1,5-2 hodiny doměkka. Během pečení maso poléváme výpekem a maso otáčíme. V případě potřeby dolijeme do výpeku 1,5 dl hovězího vývaru, výpek se nám nesmí vyvařit. Pekáč vyjmeme z trouby, přilijeme koňak a "vypálíme ho". (Dáváme si pozor, aby jsme byli v dostatečné vzdálenosti.)
-
4
Měkké maso vyjmeme a odložíme do předehřáté mísy, aby zůstalo teplé. K omastku přidáme za stálého míchání mouku, osmažíme ji dozlatova a za stálého míchání přilijeme znovu chladný hovězí vývar (2,5 dl). Stále mícháme a pomalu vaříme. Štávu dochutíme sardelovou pastou, necháme přejít varem a poté ji přecedíme do omáčníku.
-
5
Maso nakrájíme na úhledné plátky, dáme je na talíře a hned servírujeme. Šťávu podáváme zvlášť.