Finské steaky ze sobího masa pečené na roštu
Suroviny
- 200 g Anglická slanina
- 100 g Máslo čerstvé
- 180 g Sýr Eidam cihla 40%
- 680 g Sobí steak
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 4 špetka Sůl
- 4 špetka Pepř černý mletý
- 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.83 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 864 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 65 g
- Sodík 1299 mg
- Bílkoviny 64 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 483 mg
- Draslík 947.3 mg
- Vláknina 9403.6 mg
- Vitamín A 9403.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.8 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sobí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme ji na 8 tenkých plátků. (přibližně po 75-80 gramech). Nakrájíme si 8 tenkých plátků prorostlé slaniny a 4 plátky tvrdého sýru.
-
2
Připravíme si bylinkové máslo: Omyjeme pažitku s petrželovou natí, vodu setřepeme a drobně pokrájíme. Do misky dáme změklé máslo, 1-2 špetky soli, citrónovou šťávu, máslo vyšleháme do pěny, přidáme bylinky a utvoříme váleček, který zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladničce ztuhnout.
-
3
Plátky masa mírně naklepeme, osolíme a posypeme pepřem 4 barev. Připravíme si plněné steaky: Na plátek masa poklademe plátek slaniny, na slaninu dáme plátek sýru, znovu plátek slaniny a překryjeme druhým plátkem masa. Okraje k sobě přichytíme párátky. Takto si připravíme 4 porce. Plněné steaky pečeme na rozpáleném roštu do zlatohněda z každé strany. Během pečení je potíráme olivovým olejem.
-
4
V pánvi si rozehřejeme máslo, na něj rozklepneme vejce, ochutíme je solí, pepřem a usmažíme je do polotuha.
-
5
Upečené steaky dáme na teplé talíře a hned je potřeme usmaženými vajíčky. Na každý steak dáme plátek pažitkového másla a hned servírujeme.