Vařená štika s bylinkami
Suroviny
- 800 g Štika obecná
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Cibule
- 4 ks Rajčata
- 8 ks Pepř bílý celý
- 5 dl Voda pitná
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Křen
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 487 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 16 g
- Sodík 308 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 61 g
- Cholesterol 121.3 mg
- Draslík 337.8 mg
- Vláknina 45394.1 mg
- Vitamín A 45394.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme petrželovou a celerovou nať, poté ji svážeme nití. Očistíme cibuli a omyjeme rajčata. Několik snítek petrželky kudrnky omyjeme pod tekoucí vodou a odložíme do misky. Křen oloupeme, jemně nastrouháme a dáme do mísy. Sladkou smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, kterou zlehka promícháme s křenem.
-
2
V hrnci přivedeme k varu 5 dl vody. Přidáme do ní sůl, bobkový list, celý pepř, svazek bylinek, cibuli a pomalu vaříme asi 10 minut.
-
3
Očištěnou čerstvou štiku rozřízneme od řitního otvor až k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, odřežeme hlavu, ploutve a rozřízneme ji podélně okolo páteře. Páteř vykrojíme a nakrájíme na porce, které dobře pod tekoucí vodou omyjeme. Poté do vroucí vody vložíme porce štiky a velmi pomalu je "táhneme" 10-14 minut doměkka. Uvařenou štiku vyjmeme z vody, porce dáme na talíře, ke každé porci dáme kopeček křenové šlehačky, vše obložíme rajčaty, která jsme pokrájeli na osminky. Štiku ozdobíme snítky petrželky kudrnky a hned servírujeme.