Vařená štika s bylinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Štika obecná
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Rajčata
  • 8 ks Pepř bílý celý
  • 5 dl Voda pitná
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 2 polévková lžíce Křen
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 487 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 308 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 61 g
  • Cholesterol 121.3 mg
  • Draslík 337.8 mg
  • Vláknina 45394.1 mg
  • Vitamín A 45394.1 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 42.9 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme petrželovou a celerovou nať, poté ji svážeme nití. Očistíme cibuli a omyjeme rajčata. Několik snítek petrželky kudrnky omyjeme pod tekoucí vodou a odložíme do misky. Křen oloupeme, jemně nastrouháme a dáme do mísy. Sladkou smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, kterou zlehka promícháme s křenem.

  • 2

    V hrnci přivedeme k varu 5 dl vody. Přidáme do ní sůl, bobkový list, celý pepř, svazek bylinek, cibuli a pomalu vaříme asi 10 minut.

  • 3

    Očištěnou čerstvou štiku rozřízneme od řitního otvor až k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, odřežeme hlavu, ploutve a rozřízneme ji podélně okolo páteře. Páteř vykrojíme a nakrájíme na porce, které dobře pod tekoucí vodou omyjeme. Poté do vroucí vody vložíme porce štiky a velmi pomalu je "táhneme" 10-14 minut doměkka. Uvařenou štiku vyjmeme z vody, porce dáme na talíře, ke každé porci dáme kopeček křenové šlehačky, vše obložíme rajčaty, která jsme pokrájeli na osminky. Štiku ozdobíme snítky petrželky kudrnky a hned servírujeme.

Komentáře k receptu