Hovězí jazyk Bourgeois
Suroviny
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Petržel kořen
- 100 g Celer bulvový
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 60 g Olej rostlinný
- 60 g Máslo čerstvé
- 3 kávová lžička Sůl
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Cibule
- 12 ks Bílá cibulka
- 4 stroužek Česnek
- 3.5 l Voda pitná
- 1.5 kg Hovězí jazyk
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 768 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 57 g
- Sodík 609 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 229.5 mg
- Draslík 996.6 mg
- Vláknina 4140.8 mg
- Vitamín A 4140.8 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí jazyk omyjeme, vložíme do vařící vody, a jakmile začne voda znovu vřít, přidáme 2 lžičky soli, stáhneme plamen a mírném ohni vaříme jazyk cca 2,5 až 3 hodiny doměkka. Půl hodiny před koncem vaření přidáme do vody oloupanou zeleninu v celku a bobkový list.
-
2
Jen dokonale uvařený jazyk je chutný a dá se lehce loupat. Proto raději zkusíme jeho měkkost vidličkou dříve, než jej vyndáme z vývaru.
-
3
Uvařený jazyk vložíme na malou chvilku do studené vody a pak z něho od širšího konce směrem ke špičce sloupneme bělavou tuhou kůži. Sloupnutý jazyk dáme do porcelánové mísy a zakryjeme, aby neztmavl.
-
4
Zeleninu z vývaru vyjmeme a nakrájíme na kostičky.
-
5
Na oleji dáme zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli. Když zrůžoví, přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku, zalijeme vývarem z jazyka a uvaříme řídkou omáčku, do které přidáme česnek utřený se solí.
-
6
Prochladlý jazyk nakrájíme na plátky a dáme prohřát do omáčky.
-
7
Na másle osmahneme připravenou nakrájenou zeleninu spolu s malými cibulkami.
-
8
Na talíře klademe plátky jazyka, vždycky několik plátků ze špičky a několik plátků ze širšího konce, na maso navrstvíme opečenou zeleninu, přelijeme omáčkou a posypeme sekanou zelenou petrželkou.