Hovězí jazyk Bourgeois

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 220 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Mrkev kořen
  • 100 g Petržel kořen
  • 100 g Celer bulvový
  • 40 g Mouka pšeničná hladká
  • 60 g Olej rostlinný
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Cibule
  • 12 ks Bílá cibulka
  • 4 stroužek Česnek
  • 3.5 l Voda pitná
  • 1.5 kg Hovězí jazyk
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 768 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 57 g
  • Sodík 609 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 229.5 mg
  • Draslík 996.6 mg
  • Vláknina 4140.8 mg
  • Vitamín A 4140.8 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.5 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí jazyk omyjeme, vložíme do vařící vody, a jakmile začne voda znovu vřít, přidáme 2 lžičky soli, stáhneme plamen a mírném ohni vaříme jazyk cca 2,5 až 3 hodiny doměkka. Půl hodiny před koncem vaření přidáme do vody oloupanou zeleninu v celku a bobkový list.

  • 2

    Jen dokonale uvařený jazyk je chutný a dá se lehce loupat. Proto raději zkusíme jeho měkkost vidličkou dříve, než jej vyndáme z vývaru.

  • 3

    Uvařený jazyk vložíme na malou chvilku do studené vody a pak z něho od širšího konce směrem ke špičce sloupneme bělavou tuhou kůži. Sloupnutý jazyk dáme do porcelánové mísy a zakryjeme, aby neztmavl.

  • 4

    Zeleninu z vývaru vyjmeme a nakrájíme na kostičky.

  • 5

    Na oleji dáme zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli. Když zrůžoví, přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku, zalijeme vývarem z jazyka a uvaříme řídkou omáčku, do které přidáme česnek utřený se solí.

  • 6

    Prochladlý jazyk nakrájíme na plátky a dáme prohřát do omáčky.

  • 7

    Na másle osmahneme připravenou nakrájenou zeleninu spolu s malými cibulkami.

  • 8

    Na talíře klademe plátky jazyka, vždycky několik plátků ze špičky a několik plátků ze širšího konce, na maso navrstvíme opečenou zeleninu, přelijeme omáčkou a posypeme sekanou zelenou petrželkou.

Komentáře k receptu